A zajvédő fal jótékony hatása

A zajvédő falak nemcsak a zajt és a látványt, de a légszennyezést is felfogják

Az autóutak mellett emelt zajvédő falak nemcsak a forgalom zaját és látványát fogják fel a környező házak elől, de a szennyezőanyagok, például a dízelek kipufogógázaiból származó korom terjedését is gátolják - derült ki egy új tanulmányból.

2010.01.11 16:14medipress.hu

Az Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) és az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség kutatói vizsgálatukban ártalmatlan gázokat alkalmaztak a szennyező anyagok, például a szén-monoxid és a nehézfémek helyett, majd nyomon követték útjukat a levegőben.

„Kiderült, hogy a zajvédő falak nemcsak a zajt és a látványt fogják fel, de a szennyező anyagok koncentrációját is csökkentik, mivel elterelik azokat az utak mellett elhelyezkedő területekről” – mondta el Dennis Finn, a NOAA meteorológus kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A nagyforgalmú utak mentén élő vagy dolgozó embereknél számos vizsgálat kimutatta már a légzőszervi- és szív-érrendszeri betegségek, továbbá a daganatok gyakoribb előfordulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.