Számos külső hatás felboríthatja

Mi károsíthatja a bélflórát?

Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja. Ilyenkor a bélbaktériumok egy része elpusztul.

2010.11.30 17:00webbeteg.hu

Az egyensúly megbomlása után a sérült bélflóra már nem tudja ellátni eredeti feladatát, ami pl. emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet.

A bélflóra egyensúlyának felborulását okozó leggyakoribb veszélyforrások:

* Antibiotikumok: széles spektrumú antibiotikumok, elhúzódó antibiotikus terápia, vagy egyetlen nagy dózisú antibiotikus kezelés is elpusztíthatja a bélflóra nagy részét. Ennek következtében puffadás, hasmenés alakulhat ki.

* Gyomorrontást és bélfertőzést okozó vírusok, baktériumok

* Influenza vírus

* Nem megfelelő higiéniájú ételek

* Helytelen táplálkozási szokások (pl. túlzott cukor-, zsír- és alkohol-fogyasztás, alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása)

* Stressz

* Fogamzásgátló tabletták

A bélflóra egyensúlyának felborulásakor a jótékony baktériumok tömegével pusztulhatnak el, melyet kártékony baktérium fajok elszaporodása követ.

A bélflóra károsodása gyakran vezethet hasmenéshez, hasfájáshoz, puffadáshoz, hányingerhez, valamint székrekedéshez.

A bélflóra egyensúlyának helyreállítására célszerű minél előbb gondolni!


A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.

Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A probiotikumok - a jótékony baktériumokat tartalmazó készítmények - tudományosan igazolt módon, megbízhatóan juttatják vissza a szervezetbe a jótékony baktériumokat.

A többféle baktérium törzset tartalmazó készítmények elősegítik a bélflóra egyensúlyának gyors helyreállítását.

A bél falában a baktériumok megtelepednek és helyreállítják a bélflóra működését, amely ismét képes lesz feladatát ellátni.

Csökken, majd megszűnik a hasmenés, a puffadás, nő az emésztés hatékonysága, helyreáll a vitamintermelés, a szervezet számára káros baktériumok megtelepedése és elszaporodása lehetetlenné válik, szervezetünk védekezőképessége megerősödik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.