6 hónapos és 5 éves kor között gyakori lehet

Nagy mumus a szülőknek a lázgörcs

A szülő számára talán az egyik legijesztőbb dolog, ha a gyermekénél görcsrohamot lát. 6 hónapos és 5 éves életkor között a leggyakrabban előforduló, ilyen panaszt okozó probléma a lázgörcs.

2010.11.24 15:00webbeteg.hu

A lázgörcs nem túl ritka betegség, és az arra való hajlam genetikailag meghatározott. Így ha a családban volt már a felmenők között lázgörcsre hajlamos ember, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is hajlamos lesz erre.

Mikor jelentkezhet lázgörcs?

A legtöbb kisgyermek az első ilyen roham esetén 14-18 hónapos. A görcsroham típusosan a láz felszálló szárán jelentkezik, -tehát amikor a gyermek éppen belázasodik,-10 másodperctől néhány percig tart, és jellegzetesen a végtagok és a törzs „rángatózása” formájában jelentkezik.

A gyermek a görcsroham után álmos, többnyire el is alszik. A lázas görcsroham jelentkezése az összes gyermek 3-4 %-át érinti élete során legalább egy alkalommal. A leírt roham az egyszerű lázgörcsre jellemző. Ilyen a görcsök 75 %-a.

Ha a roham időtartama a 15 percet meghaladja, a gyermek idősebb vagy a roham után idegrendszeri eltéréseket látunk komplikált lázgörcsről van szó. Minél fiatalabb a gyermek amikor jelentkezik az első lázgörcs, annál valószínűbb annak ismétlődése.

Fontos a gondos lázcsillapítás

Ha a szülő lázgörcsöt észlel, mindenképpen meg kell mutatni a gyermeket mihamarabb orvosnak. Ilyenkor ugyanis a görcs csillapításán túl az is a teendő, hogy kiderítsük azt, hogy mi áll a görcsroham hátterében. Előfordulhat ugyanis, hogy súlyosabb betegség okozza a rohamot. Pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás stb.

A lázgörcsben szenvedő gyermek szüleit otthonra el szoktuk látni a roham akut csillapítására szolgáló gyógyszerrel. Ennek beadása végbélen keresztül történik, az alkalmazást a szülőnek megtanítjuk.

Amikor először jelentkezik a roham, lehetőleg ne essen a szülő pánikba. A gyermek légutait szabadon kell tartani, (fordítsuk a fejét oldalra, hogy az esetleges hányás ki tudjon folyni a szájából) a végtagokat viszont nem szabad leszorítani. A görcs rövid időn belül oldódni szokott. Fontos a láz csillapítása is.

Az orvost természetesen értesíteni kell. Komplikált lázgörcs esetén részletesebb kivizsgálás válhat szükségessé, és nagyon indokolt esetben tartós gyógyszeres kezelés is szóba jöhet. Fontos, hogy a lázgörcsre hajlamos gyermekek lázcsillapítása nagyon gondosan történjen, már kisebb lázat is csillapítson a szülő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.