Minden ötödik ember ment már betegszabadságra így

A munkahelyi stressz miatt hazudunk

Minden ötödik ember ment már betegszabadságra, miközben csak a munkahelyi stressz elől menekült - derült ki a legújabb kutatásokból.

2010.11.10 09:00medipress.hu

Majdnem minden ötödik munkavállaló volt már betegszabadságon, miközben - nem merte ugyan bevallani -, de valójában csak a munkahelyi stressz elől menekült haza néhány napra.

Könnyebb ugyanis hazudni, mint a problémákat megbeszélni és kezelni - írta a Mail Online. Ez persze gyakran nem csak a munkavállalón múlik.

A legújabb tanulmány szerint ugyanis a munkahelyi stressz még mindig tabutéma.

Pedig tízből hét munkavállaló szeretné azt, ha megvitatnák a problémákat a főnökükkel, egyharmaduk azt is várná, ha az első lépést a munkáltató tenné meg, ha már látja a feszültség jeleit.

A Royal College of Psychiatrists korábbi kutatásai szerint Angliában a vállalkozások évente 8,4 billió dollárt veszítenek az ilyen "betegszabadságok" miatt.

"Emberek milliói dolgoznak stresszes környezetben és az nem megoldás, hogy úgy érzik, hazudniuk kell a problémák vállalása helyett" - tette hozzá Paul Farmer, a Mind (mentális betegségekkel foglalkozó jótékonysági egészségügyi szervezet) vezérigazgatója.

Szerinte a munkáltató érdeke is az lenne, hogy a problémákat ne a szőnyeg alá söpörje, hiszen ezzel csökken a dolgozói motiváció, annak következményeként a termelés is, és növekszik a hiányzások száma.

A Mind kutatása azt is megállapította, hogy az alkalmazottak 62 százaléka úgy érzi, a főnöke nem tesz meg mindent a munkahelyi jólét érdekében.

Pedig az együttműködés lenne a cél, hiszen egy boldogtalan, motiválatlan dolgozó egy vállalkozásnak sem használ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.