Has körüli zsírt mér az új műszer

Nem hazudik: 3D-s testszkenner mutatja meg, kövérek vagyunk-e!

Az eddigi elhízást ellenőrző eszközöket hamarosan egy háromdimenziós testszkenner váltja fel, amely képes a has körüli zsír mérésére.

2010.10.16 18:15medipress.hu

A nagyjából kétméteres fülke 16 érzékelővel és 32 kamerával rendelkezik, így a test zsíreloszlását rendkívül részletesen képes kielemezni.

A testsúlyt, a testmagasságot, a testalkatot, a kort, a nemet és a kórelőzményeket is figyelembe véve az eddigieknél pontosabban képes meghatározni az egészségkockázat mértékét.

A gépet egy brit cég, a Select Research fejlesztette ki Worcesterben, és eddig több, mint 2000 férfit és nőt vizsgáltak meg a segítségével.

Jóllehet, egyes orvosok szerint az új módszer túlságosan drága és a has körüli zsír egy olcsóbb eszközzel ugyanilyen jól meghatározható, a gyártók úgy vélik, a BVI a BMI-nél (testtömeg index) sokkal pontosabb eredményt ad az egyén elhízottságának mértékéről.

A Daily Mail Richard Barnesnak, a Select Research munkatársának véleményét idézte: "A legtöbben tudják, hogy a hasi elhízás nagy kockázatot jelent az egészségre. A BVI egy teljesen új módszert nyújt ennek mérésére, amire a BMI egyszerűen nem képes, mert nem erre találták ki."

A beteg alsóneműre vetkőzve besétál a nagyjából kétméteres kabinba, a gép pedig végignézi a testét. A képet egy biztonsági szerver tárolja név nélkül, és csupán az illetékes orvosok férhetnek hozzá. Az egész vizsgálat mindössze 2-3 percig tart.

"A BVI lehetővé teszi az emberek testtérfogatának kiszámítását, továbbá a rájuk váró lehetséges egészségügyi kockázatok kimutatását. A hastérfogat-index jól jelzi az anyagcsere-betegségek kialakulásának esélyét. " - nyilatkozta Asad Rahim, a Heartlands Hospital alkalmazottja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.