Hullámvasúton startolt a Diabetesz Hónap

Modern inzulin: kevesebb ingadozás és hízás

Sok cukorbeteg megijed, amikor orvosától azt hallja: inzulint kell kapnia. A félelem viszont alaptalan, hiszen az inzulinkezelés életet menthet és megóvhatja a szervezet inzulintermelő sejtjeit.

2010.10.19 09:48ma.hu

Sőt: a kutatómunkának köszönhetően modern inzulinok a korábbiaknál egyenletesebb hatásúak, sőt, segíthetnek a hízás elkerülésében is - a szakember erről a Diabétesz Hónap nyitórendezvényén beszélt csütörtökön Budapesten a Vidámparkban.

A szervezők azért választották a Vidámpark hullámvasútját a rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztató helyszínéül, hogy valamennyien tapasztalják meg, milyen érzés egy cukorbetegnek, ha nem modern inzulint használ.

Alapvető elvárás az inzulinokkal szemben, hogy állandóan megfelelő vércukorszintet tudjon biztosítani, még étkezések esetén is, a lehető legkisebb ingadozásokkal.

Előny az, ha rugalmasan tud alkalmazkodni a terápia a beteg életmódjához, nem okoz kórosan alacsony vércukor-értékeket és alkalmazása nem jár testsúlynövekedéssel.

Ez azért is fontos, mert sok 2-es típusú cukorbeteg eleve testsúlytöbblettel küzd – mondta dr. Hermányi Zsolt, majd hozzátette 15 évvel ezelőttig főleg állati eredetű inzulinokat alkalmaztunk, amit szarvasmarhákból és sertésekből állítottak elő.

Ezek gyakran okoztak allergiát és az is gond volt, hogy a cukorbetegek növekvő száma miatt már az előállítás is egyre nehézkesebbé vált.

Később a kutatómunkának köszönhetően sikerült olyan inzulint előállítani, ami genetikailag teljesen megegyezett az emberi inzulinnal, ezek a hagyományos (humán) inzulinok.

Alkalmazásuknál gyakori a vércukorszint-ingadozás és a betegek testsúlynövekedést is tapasztalhatnak. A diabetológus szerint e problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a modern inzulinokat, amelyek a hagyományos inzulinok korszerűbb változatai.

A modern inzulinok hatása egyenletesebb, lényegesen kevesebb a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint által okozott rosszullétek száma.

Azt is megfigyelték, hogy a modern inzulinokkal a testsúlynövekedés lényegesen kisebb mértékű a hagyományos inzulinokhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.