Manipulálhatták az adatokat

Szívpanaszokat okoz a híres diabétesz gyógyszer?

Az ellentmondásos Avandia diabétesz gyógyszer biztonságosságáról tartott keddi meghallgatáson a készítmény sorsáról döntést hozó amerikai állami vizsgálóbizottság szkeptikusan fogadta az elé tárt adatokat.

2010.07.15 08:15medipress.hu

A meghallgatással egy időben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a gyógyszer gyártója, a GlaxoSmithKline elhallgatott illetve manipulált az Avandia jóváhagyásához és további forgalmazásának engedélyezéséhez szükséges adatokat.

„Vajon megbízhatunk a szponzorban?” – tette fel a kérdést Dr. Ellis F. Unger, az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) tisztviselője a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyárra utalva. „Véleményem szerint a bizottságnak többek között ezt is át kell gondolnia az ügyben.”

Az Avandiával kapcsolatos kilátások ezen a héten egyre rosszabbra fordultak. A Times napilap információi szerint a GSK már több mint egy évtizede tudta, hogy az Avandia megnöveli a szívpanaszok kialakulásának kockázatát, de elhallgatta az információt.

Egy 1999-es kísérletben a gyógyszert egyik riválisával, az Actos-szal hasonlították össze, és a vizsgálatból az derült ki, hogy az Avandia növeli a szívbetegség kockázatát. A Times beszámolója szerint a vállalat nem jelentette meg a honlapján az eredményeket, és a szövetségi felügyeletnek sem jelentette.

Az Egyesült Államok kedden kezdte vizsgálni az Avandia (rosiglitazone) biztonságosságát, miután a múlt héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a gyógyszert a piacon tartó kulcsfontosságú kísérlet eredményei kétségbe vonhatók. A RECORD (Rosiglitazone Evaluated for Cardiac Outcomes and Regulation of Glycemia in Diabetes) kísérletet az FDA felkérésére végezte a Glaxo. Az eredmények azt mutatták, hogy az Avandia ugyan megnöveli a szívelégtelenség kockázatát, de ez nem éri el a statisztikailag szignifikáns szintet. Thomas A. Marciniak, az FDA szív-érrendszeri és vese gyógyszereket vizsgáló részlegének vezetője szerint azonban a RECORD kísérletet nem megfelelően tervezték meg és folytatták le ahhoz, hogy meggyőzően bizonyíthassa a rosiglitazone kardiovaszkuláris biztonságosságát, sőt a kísérlet valójában azt mutatja, hogy a rosiglitazone növeli a szívroham kockázatát. A Glaxo ezzel szemben tavaly júniusban a gyógyszer biztonságosságának alátámasztására használta fel az eredményeket.

A szakértők türelemre intették az Avandiát szedő betegeket, és arra szólították fel őket, hogy továbbra is szedjék a felírt gyógyszereket addig, amíg az egészségügyi szervek másképp nem rendelkeznek.

A diabétesz gyógyszerek szedésének hirtelen abbahagyása a vércukorszint megugrását eredményezheti, ami súlyos rövid távú egészségügyi panaszokhoz vezethet, hosszú távon pedig megnövelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.