Hatástalan - de ártalmas?

Nem árt: rombol az antidepresszáns

A reboxetin hatóanyagú antidepresszáns "hatástalan és potenciálisan ártalmas", a szerről közzétett adatok túlbecsülik előnyeit, és alábecsülik kockázatait - közölték szerdán német kutatók.

2010.10.13 17:33MTI

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent áttekintésben a kutatók úgy találták, hogy a reboxetin klinikai kipróbálásában résztvevő páciensek adatainak mintegy háromnegyedét eddig nem publikálták. Szerintük ez ellentmond annak az elvárásnak, hogy minden kutatási adatot a lehető leggyorsabban közzé kell tenni.


A Pfizer gyógyszercég Edronax márkanéven forgalomba hozott termékét 1997 óta számos európai országban engedélyezték a depresszió kezelésére, ám hatásosságával kapcsolatban kételyek merültek fel néhány friss tanulmány alapján, valamint azután, hogy 2001-ben az Egyesült Államokban visszautasították engedélyezését.

"Nem vezető gyógyszer a depresszió kezelésében, ám minden egyes páciens, akit hatástalan szerrel kezelnek, eggyel több a megengedhetőnél" - hangsúlyozta Beate Wieseler kutatásvezető, az egészségügyi minőségbiztosítással és hatékonysággal foglalkozó német cég (IQWiG) munkatársa. A kutatócsoport a reboxetin 13 klinikai próbájának eredményeit elemezte, köztük a gyógyszercég nyolc, korábban publikálatlan klinikai tesztjét. Mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szer hatástalan a depresszió kezelésében, és káros mellékhatásai lehetnek.

"A publikált adatok a reboxetin előnyeit a placebóhoz képest akár 115 százalékkal, és a reboxetint a többi SSRI-készítményhez képest 23 százalékkal túlbecsülik, valamint alábecsülik az ártalmakat" - írták tanulmányukban.

A kipróbálásban résztvevő páciensek 74 százalékának adatait eddig nem tette közzé a gyógyszercég.

A British Medical Journal szerkesztőségi cikkében azt írja, hogy a hiányzó klinikai adatokkal eltorzították az alapul szolgáló orvosi bizonyítékokat, és a bizalom helyreállítására irányuló azonnali lépéseket sürget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.