Egész nap fáradt, rosszkedvű, mégsem tud pihenni?

Megszabadulhatunk a depressziótól?

Alig eszik valamit, pedig mindig jó étvágya volt? Nem izgatja fel túlságosan gyermeke rossz osztályzata, pedig régen még együtt is tanultak? Nem kizárt, hogy egy kis depresszió lett úrrá a testén.

2010.08.02 10:08ma.hu

A társadalom sokáig nem ismerte el betegségként a depressziót, és sokan nem is értették meg, hogy egy-egy depressziós ismerősük "miért hagyta így el magát?"

Napjainkban az orvos tudomány már egyértelműen bebizonyította, hogy a depresszió igenis egy létező betegség. Sőt, oly mértékben létező, hogy a WHO szerint 2020-ra a társadalomra legterhelőbb betegséggé fog előlépni. A depresszió alattomos, de mára már jól kezelhető. Sokan nem ismerik fel a tüneteket hosszú hónapokig, csak már megkésve, amikor valami nagy baj történt. A legtöbben egy kis levertségre, meg rengeteg munkára hivatkoznak. Az esetek többségénél így is kezdődik. Baj csak akkor van, amikor ez a bizonyos levertség már hónapok óta tart. Pedig a tünetek könnyen felismerhetőek.

A depresszió tünetei közé tartozik, ha valakit állandósult szomorúság, szorongó vagy "üres" érzés nyomaszt. Alvászavaroktól szenved, túl sokat vagy éppen túl keveset alszik, esetleg túl korán ébred. De a hirtelen lecsökkent étvágy és súlyvesztés, vagy éppen a váratlan étvágyfokozódás és súlynövekedés is szembetűnő lehet. A depresszióban szenvedők gyakran elvesztik az érdeklődésüket, minden olyan dolog iránt, amelyek régen örömet okoztak, beleértve akár a szexuális életet is.

Fokozottan ingerlékenyek lesznek, nyugtalanság, feszültség lesz úrrá rajtuk. Előfordulhatnak koncentrálási, emlékezési zavarok, a vezető beosztású embereknél pedig akár a teljes döntésképtelenség is. Számos esetben lelassul a gondolkodás, a beszéd és a mozgás, helyette feledékenység és fáradékonyság lép fel. Az állandó energiaszegény állapot, a folytonos fáradtságérzet és a negatív gondolatok, akár az öngyilkosság gondolatáig is elmehetnek. Olykor felléphetnek különböző szervi okok nélküli testi tünetek is, ami a kezelésekre nem reagál. Például krónikus, szűnni nem akaró fájdalom vagy emésztési zavarok. Mindenképpen foglalkozni kell a depresszió kezelésével, mivel súlyosabb esetekben negatívan befolyásolhat emberi kapcsolatokat, testi épséget, munkavégző képességet, sőt szélsőséges esetekben akár az életet is veszélyeztetheti.

Mára már bizonyított tény, hogy a depresszió hátterében bizonyos agyi ingerületátvivő anyagok egyensúlyának felborulása áll. Ezen ingerületátvivő anyagok közül a legfontosabbak a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin. A modern orvostudomány ezen ingerületátvivő anyagok egyensúlyának visszaállításával kezeli a depressziót. Ehhez úgynevezett antidepresszánsokat alkalmaznak.

Az antidepresszánsok legnagyobb hátránya, hogy rengeteg mellékhatással rendelkeznek, ráadásul a betegek mintegy 30 százalékánál egyáltalán nem is működnek.

Minden nép évszázadok óta használ gyógynövényeket, csak a legtöbb helyen háttérbe szorultak a tudományosan kifejlesztett gyógyszerek felemelkedésével. Pedig hatásuk gyakran megkérdőjelezhetetlen, hiszen több emberöltőn keresztül bizonyítottak őseinknek.

A keleti népek egyik ilyen kedvelt és tisztelt gyógynövénye az aranygyökér, vagy más néven a sarki gyökér. Évszázadokon keresztül alkalmazták sikeresen vértisztító, keringés javító hatása miatt, illetve szívinfarktus megelőzésére.

Tibetben rendszeresen használják rossz hangulat, krónikus fáradtság ellen, és igen népszerű teljesítménynövelő szerként is. De kezelnek vele álmatlanságot, impotenciát, különböző bélbajokat és idegrendszeri betegségeket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.