Az injekciós gyógyszer részben disznóbélből készül

Gyilkos véralvadásgátló - 19 áldozatot szedett a fertőzött szer

Az Egyesült Államok kormánya szerint Kínából származik annak az ismeretlen anyaggal szennyezett véralvadásgátló heparin készítménynek több összetevője is, mely 19 halálesetet okozott.

2008.03.10 08:10Copyright AFP/Medipress

A szövetségi Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatalnak (FDA) egyelőre még bizonyítani kell azt, hogy a halálesetek és kellemetlen mellékhatások hátterében valóban a szennyező anyag állt. Az viszont tény, hogy a heparint Németország is kivonta a forgalomból, miután allergiás reakciókat váltott ki. 

Az FDA szerint az sem kétséges, hogy a veszélyes gyógyszer hozzávalói Kínából jöttek. „Az egyelőre nem tudjuk, hogy szándékosan vagy véletlenül került a szennyező anyag a gyógyszerbe” - mondta az FDA helyettes biztosa, Janet Woodcock. „Azt sem tudjuk, hogy a világban forgalmazott többi heparin termék is tartalmazza–e ezt az anyagot, de ki fogjuk vizsgálni”. 

Az FDA végzett MRI tesztek kimutatták, hogy az alvadásgátló gyógyszer aktív hatóanyagainak 20 százaléka tartalmazza az ismeretlen anyagot. Az FDA február 11 jelentette be a Baxter International gyógyszergyár heparin tablettájának részleges bevonását, február 28-án pedig szinte valamennyi heparin termékre kiterjesztették az intézkedést. 

Az injekciós gyógyszer részben disznóbélből készül. A New York Times értesülései szerint a Baxter beszállítója, a wisconsini Tudományos Protein Laboratórium időnként regisztrálatlan kínai boltokból tölti fel nyersanyagkészleteit. Wayne Pines, a laboratórium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy „hamisításra vagy visszaélésre nincsen semmi bizonyíték. Igazából senki sem tudja, hogy mi történt.” 

Az FDA eddig 785 egészségügyi panaszról és 46 halálesetről kapott hírt, mint azonban később kiderült, az elhalálozások közül csak 19 köthető a gyógyszerhez. A Baxter szerint ugyanakkor csak négy ember halt meg a gyógyszer miatt. A Times szerint ez azt mutatja, hogy az FDA megszegte a „saját szabályozását azzal, hogy nem vizsgálta meg a Tudományos Protein Laboratórium kínai telephelyének működését, mielőtt engedélyezte volna a gyógyszer forgalmazását.” 

A csagzou-i telephelyet meglátogató FDA felügyelők szerint „valószínűleg valamennyi heparint „olyan anyagból gyártottak, ami nem biztonságos forrásból származik”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.