Javasolt minden 6 hónaposnál idősebb gyermeknek

Új irányelvek a gyermekek influenzaoltásával kapcsolatban

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága legfrissebb irányelveiben azt javasolja, hogy a szezon kezdetén minden 6 hónaposnál idősebb gyermek kapjon oltást.

2010.09.23 13:00medipress.hu

Tavaly még kétféle vakcinát ajánlottak, azonban a 2010-11-es szezonban már csak egy trivalens oltóanyag készül, amelyben a 2009-es influenza A (H1N1) törzs, továbbá két másik található.

Az irányelvek azt is tartalmazzák, hogy különös figyelmet kell fordítani az 5 éven aluliakkal egy háztartásban élő családtagokra és az ezt a korosztályt gondozókra (bölcsődei gondozónő, bébiszitter, óvónő), továbbá az olyan veszélyeztető betegségben szenvedőkre, mint például az asztma, a cukorbetegség és az idegrendszeri betegségek.

Szintén kiemelt figyelmet érdemelnek az egészségügyi dolgozók és a kismamák, mivel ezeknél a csoportoknál a legnagyobb a szövődmények kialakulásának valószínűsége.

Az irányelvek azt is tartalmazzák, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket nem szabad oltani, azonban a 9 évnél idősebbek számára egy adag oltóanyag is elegendő.

A 6 hónapos és 9 éves kor közötti gyermekeknél kétszeri oltásra van szükség, kivéve, ha tavaly már beoltották őket H1N1 ellen, ekkor egyszer kell csak oltani őket.

Bizonytalan esetben úgy kell eljárni, mintha a gyermek nem kapott volna H1N1 elleni védőoltást.

A második oltást legalább négy héttel az első után kell beadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.