Utasítás a nemzeti erőforrás minisztertől

Kozmetikai rendelet: Tilos a verbéna és egyes illóolajok

A hajfestékekre kiegészítő címkét kell felvinni, valamint tilos a verbéna gyógynövény, és bizonyos illóolajok alkalmazása a kozmetikumokban - a nemzeti erőforrás miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2010.09.05 08:20MTI

Jövő év november 1-jétől nem hozható forgalomba, és 2012 november 1-jétől nem adható el olyan hajfesték, amely nem tartalmazza a rendeletben meghatározott szövegű címkét.

Ennek a tartalma arra figyelmezteti a fogyasztót, hogy ne használja a terméket akkor, ha az arcán és a fejbőrén kiütés van, továbbá akkor sem, ha korábban a "fekete henna" tetoválás során valamilyen reakciót észlelt.

Jövő év február 15-től nem hozható forgalomba és augusztus 15-től nem adható el olyan kozmetikum, amely verbéna gyógynövény illóolaj származékait - illatkompozíció alkotórészeként - tartalmazza.

Az előbbi két időponttól tilos az olyan kozmetikumok forgalomba hozatala, illetve eladása akkor is, amelyek a rendelet mellékletében meghatározott terpenoidokat - illó olajakat - tartalmaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.