Akár 12 nappal korábban

A friss HIV-fertőzést is kimutatja az érzékeny teszt

A standard HIV-tesztek nem mutatják ki a friss fertőződéseket, egy érzékenyebb teszt azonban képes erre is - számoltak be tanulmányukról amerikai kutatók.

2010.06.17 12:44MTI

A HIV-vel való fertőződést követő néhány napban a frissen fertőzött személy vérében kiugró számban van jelen a vírus, nagy a másoknak való átadás kockázata, ám a hagyományos, az ellenanyag kimutatásán alapuló tesztek ilyenkor még tévesen negatív eredményt mutatnak.

A vírus genetikai anyagát vizsgáló, nukleinsavteszt akár 12 nappal korábban kimutatja a fertőzöttséget, mint az ellenanyag mérésén alapuló módszer. Sheldon R. Morris, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csoportjával 3100-nál több ember vérét vizsgálta meg mindkét típusú teszttel.

Közülük 79 embert találtak fertőzöttnek a nukleinsavteszt segítségével, akik közül 15-nél az ellenanyagot kimutató gyorsteszt hamis negatív eredményt adott.

A kutatók eredményeikről az Annals of the Internal Medicine című szakfolyóirat (www.annals.org) e heti számában írnak részletesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.