Irány a kék tenger!

Fertőzésveszély külhonban

Nem csak a harmadik világ országaiban vannak fertőzésveszélynek kitéve a nyaralók: a Földközi-tenger vidékét felkereső magyar turistáknak például csaknem a tíz százaléka betegszik meg komolyabban az utazás alatt. Az egyszerű hasmenés mellett a hepatitis A és B, valamint a hastífusz a leggyakrabban előforduló betegség.

2010.06.15 08:36Vasárnapi Hírek

A fertőzéseket a nem megfelelő higiénés feltételek, a mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldség, gyümölcs, valamint a tengeri herkentyűkből készített étel is okozhatja. A hepatitis B vér és testnedvek által terjed: egy repülőn vagy szállodában átlapozott újság, orvosi, fogorvosi beavatkozás is veszélyforrást jelenthet.

A távolabbi úti céloknál még nagyobb elővigyázatosságra van szükség. Csapvizet bizonyos országokban: Indiában, Nepálban, Tibetben, Közép-Amerika egyes területein, Afrika nagy részén még fogmosásra se használjunk. Tilos a nyers zöldség, a fagylalt, a jégkockás üdítő vagy koktél fogyasztása, a szalmonella nem pusztul el mélyhűtéskor.

A védőoltások miatt az utazás előtt 4-6 héttel kérje a háziorvosa tanácsát. Némelyik vakcina csak hetek alatt fejti ki védő hatását. Oltás híján néhány ország vízumot sem ad Sárgaláz: A védőoltást legkésőbb tíz nappal indulás előtt be kell adni. Kilenc hónapos kortól adható. immunhiányosok, terhesek és tojásallergiások nem kaphatják meg.

Hepatitis B: Vérrel szennyezett eszközzel és testváladékokkal vihető át. Nemcsak azoknak javasolt, akik futó szexuális kapcsolatot létesítenek, hanem a cukorbetegeknek is, ha orvosi kezelésen vesznek részt kinntartózkodásuk alatt. A védettséghez három oltás szükséges.

Tífusz: Ételekkel, vízzel terjed, elsősorban Dél-Amerika és Ázsia egyes országaiban okoz veszélyt.

Agyhártyagyulladás:
A közép-afrikai és arab országokba utazóknak ajánlott az oltás, melynek igazolása nélkül Szaúd-Arábiába például vízumot sem adnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.