Óriási zajszint a vb-n

A foci károsítja a hallást

A legújabb kutatási adatok szerint a 2010-es labdarúgó mérkőzéseken tapasztalható zajártalom akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

2010.06.09 11:38medipress.hu

"A kutatási eredmények egyértelműen mutatják, hogy komoly egészségügyi problémát okozhat, ha nem védekezünk a zajártalom ellen" - olvasható az SA Medical Journalben nemrég megjelent cikkben. 

A Dr. De Wet Swanepoel (Pretoria Egyetem) és Dr. James Hall (Florida Egyetem) által vezetett kutatás során összesen 11 futballszurkolót vizsgáltak meg a meccsek előtt és után. Mindannyiuk testére zajszintmérőt erősítettek, majd figyelték, hogy mekkora zajártalomnak vannak kitéve a Premier Liga egyik meccsén. 

A meccs ideje alatt az átlag hangterhelés 100.5 decibel volt, de egyes esetekben 140 decibelt is észleltek, sőt a maximum hangterhelés 144.2 decibel volt. Ezt főleg azoknál a szurkolóknál észlelték, akik légkürtöket fújtak, vagy légkürtök közelében tartózkodtak.
 
"A legtöbb munkaterületen már 85 decibel felett is kötelezővé teszik a zajszűrők viselését, hiszen ez a zajszint már maradandó halláskárosodást is okozat" - írják a kutatók. Az önkéntesek mind jelentős hallásromlásról számoltak be a meccseket követően. 

Bár ez a hallásromlás legtöbbször csak átmeneti, nem árt, ha védekezünk a zajártalom ellen. "A 2010-es Fifa Világbajnokságon közel 90000 szurkoló vesz majd részt így a zajszint még a most vizsgáltnál is magasabb lehet. 

Ezért nagyon fontos, hogy védjük hallásunkat, és viseljünk füldugót vagy más hallásunkat óvó eszközt"
- írják a cikkben a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.