Háttal a lelki bajoknak

Egyre több fiatal panaszkodik gerincfájdalmakról

Egyre gyakoribbak a gerincfájdalmak a fiatalok körében, a háttérben sokszor pszichoszociális okok húzódnak - jelentették ki az Európai Ortopédiai Kongresszuson Madridban.

2010.06.09 08:54MTI

A becslések szerint a felnőttek nyolcvan százaléka szenved élete során valamilyen hátfájásban, a gyermekeknél és a fiataloknál ez kortól függ, de idősebb tinédzserkorban a panaszokkal élők aránya elérheti a hetven százalékot is. 

Egy spanyol tanulmány szerint a hátfájásos fiatalok teljesen mások, mint a felnőttek. "Abból indulunk ki, hogy a fiataloknak más kezelési stratégiákra van szükségük, mint az idősebbeknek" - mondta el Cesar Garcia-Fontecha kutató. Összesen 76, átlagosan 14,1 éves páciensnek az egészségre vonatkozó életminőségét hasonlították össze egyrészt egészséges tinikével, másrészt olyanokéval, akiknek bár vannak fájdalmai, de ezek miatt még nem kerestek fel szakorvost. 

A vizsgálatnak érdekes eredménye született: tízből kilenc tekintetben a gerincfájdalmakkal élőknek magasabb volt az életminősége, mint az egészséges fiataloknak, csupán a "testi egészség" kategóriájában volt rosszabb az életminőségük. 

Garcia-Fontecha szerint ez az eredmény a pszichoszociális háttér jelentőségére figyelmeztet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.