A hátfájás sokaknak okoz gondot

Drága dolog, ha fáj a háta

Évente közel 9 milliárd euróba kerül a német gazdaságnak az, hogy polgárai nagy számban szenvednek különböző hát- és gerincbetegségekben. Egy felmérés szerint minden ötödik beteg ilyen panasszal fordul orvoshoz.

2008.02.18 15:40medipress.hu

A német KKH kereskedelmi betegpénztár elemzése szerint a legtöbb betegállomány (24 százalék) a hátfájások miatt van Németországban. A légúti fertőzések után ezek a betegségek a munkaképtelenség legfőbb okai. A szervezet elnöke szerint a KKH adatai az országos trendet tükrözik. Csak 2005-ben közel 1,5 millió biztosítottnál diagnosztizáltak hátfájást. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden ötödik orvoshoz fordulás erre a panaszra vezethető vissza.

Természetesen leginkább az irodai dolgozók szenvednek ezektől a tünetektől, de az áruházi eladók és a munkanélküliek is érintettek. A munkanélküli férfiaknál az arány 8,5-szöröse, az irodai dolgozóknál 22-szerese a menedzserekénél. A kutatásban regionális különbségeket is megfigyeltek. A hát és a gerinc betegségei igen magas költségekkel járnak.

A KKH-nál az összes betegség okozta kiadásoknak csaknem 11 százaléka ezekre a kórképekre esik ráadásul a termeléskiesés is tetemes ilyen esetekben: becslések szerint évente közel 9 milliárd euró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.