Gyilkolhat a kíméletlen diéta

A jó koleszterin sem biztos, hogy mindig használ az egészségnek

Az érelmeszesedés kifejlődése ellen a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a "hasznos" HDL koleszterin mennyiségének növelésére. A gond az, hogy vannak emberek, akiknek a "hasznos" koleszterin sem igazán jó - derült ki az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányból.

2010.06.03 12:43MTI

A koszorúerek szűkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belső érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nőnek, mind jobban beszűkítik az eret és gátolják a véráramlást. Nem is kell nagyra nőniük, mert bármikor elpattanhatnak, a zsír benyomul az érbe, villámgyorsan megalvasztja a vért, az ér elzáródik és bekövetkezik a szívinfarktus. Egyszerű a megoldás, gondolhatnánk: ha kíméletlen diétával nem eszünk semmiféle telített, állati zsírt és koleszterint, aligha kerül a vérbe olyan zsírnemű anyag, ami letapadhat az erek falán.

Az érfalon lerakódó koleszterin viszont saját anyagcserénk terméke, a máj állítja elő.

Akinek olyan a szervezete, annak sokat termel belőle és ott kering a vérében. A magas vérkoleszterin szint ezért csak igen szerény mértékben befolyásolható a táplálékkal bevitt zsírnemű anyagok minimálisra szorításával. Léteznek viszont rendkívül hatásos készítmények, melyek gátolják a májban a koleszterin termelést, s ezáltal a koleszterin szint csökken.

Van viszont "hasznos" HDL koleszterin is és ha ebből több volna, kisebb lenne az erek elzsírosodásának veszélye. A gyógyszergyárak előállítottak olyan molekulát, amely ezt a hatást biztosította és elindultak a részletes vizsgálatok az első ilyen készítménnyel.

Az emberen történő megfigyeléseket azonban 2006-ban leállították, mert éppen olyan kóros események következtek be, amilyeneket a gyógyszerrel meg akartak akadályozni.

Most a Rochesteri Egyetem professzora, James Corsetti és munkatársai megtalálták: a kedvezőtlen jelenség oka az volt, hogy az emberek egy csoportjának a magas HDL koleszterin szint veszélyes. Ilyenkor a sok "hasznos" koleszterin mellett sok gyulladást jelző fehérje, C-Reaktív Protein - CRP - is jelen van és valamilyen okból ez a helyzet az egészségre veszélyt jelent. A kutatók szerint a jelenség hátterében valamilyen kóros genetikai eltérés bújhat meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.