WHO: évről évre emelkedik a dohányzó nők száma

Egyre több nő füstöl

világ csaknem egymilliárd dohányosának 20 százalékát nők teszik ki; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a dohányzó nők száma évről évre folyamatosan emelkedik - hívta fel a figyelmet a szervezet az idei dohányzásmentes világnap alkalmából.

2010.05.31 19:00MTI

A WHO szerint különösen aggasztó a dohányzás terjedése a fiatal lányok körében, ami nagy részben a nőket célzó dohányreklámok térnyerésének számlájára írható.

A nők egészségének megóvására és a dohányzás sürgős visszaszorításának szükségességére hívja fel ismét a figyelmet a WHO az idei dohányzásmentes világnapon. A világszervezet európai régiójában a férfiak 59, a nők 21 százaléka dohányzik.

Míg Nyugat-Európában a dohányzó férfiak és nők aránya többé-kevésbé megegyezik (Hollandiában 33-28 százalék), Kelet felé haladva egyre nagyobb a szakadék a férfi és női dohányosok aránya között (Görögországban 63-39 százalék, Örményországban 61-3 százalék).

A WHO szerint ezt a piaci rést felismerve kezdtek intenzív kommunikációs kampányba a dohánycégek, a potenciális női dohányosokat megcélozva reklámjaikkal.

A nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés - amelyben Magyarország is részt vett - eredményei szerint hazánkban tíz tanulóból hat kipróbálta már a cigarettát, 18 százalékuk 10 éves kora előtt szívta el az elsőt, a 13-15 éves tanulók 25 százaléka jelenleg is dohányzik, és ami még inkább meglepő: a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké (fiúk: 21,5 százalék, lányok: 23,6 százalék).

Noha a 18 év alattiak részére tilos a dohánytermékek forgalmazása, közülük minden második boltban jut hozzá a cigarettájához - áll a felmérésben.

A dohányzás a második vezető halálok világszerte, több mint ötmillió ember halálát okozza évente. A Magyar Kardiológusok Társasága több orvostársasággal együtt úgy véli, hogy az eddigieknél szigorúbb és radikálisabb magyar szabályozás szükséges a dohányzás visszaszorításáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.