Meleg tea pocakra és pocakba!

Legális és gyógyító füvezés - teafüvek a jobbulásért

Néhány ízlelőbimbót gyönyörködtető teakeveréket ajánlunk, melyek általános, gyakori kórokra nyújthatnak enyhülést.

2010.07.29 18:38sheep - ma.hu

1. Meleg tea hideg praclikra és tappancsokra

Ha egy kis melegségre vágyunk hideg napokon, ehhez a teakeverékhez szükségünk lesz 2 fahéj rúdra és 1 teáskanál szegfűszegre. A hozzávalókat 15 percig forraljuk 3 csészényi vízzel. Minden nap fogyasszuk is el ezt a mennyiséget. Őrizzünk meg 1 csészényi teát estére és fogyasszuk el lefekvés előtt. Az utolsó csésze tea lesz a nyugodt álmok biztosítéka.

Meghűlésekre kiváló gyógyír és vesevédő szerepe is jelentős a fahéjas, gyömbéres teakeveréknek.

2. Pórus-nyitó tea a meghűlés ellen


Kétféle meghűlést különít el a keleti gyógyászat: a „hideg szél” és a „meleg szél”  típusút.

A hideg szél típusba a könnyebb meghűlések és száraz köhögéses megfázások tartoznak. Ez a teakeverék egy tradicionális kínai gyógymód a szezonális változásokra, mely szervezetünk védekezőképességének erősítésére és a bőrünkön található kórokozók eltávolítására szakosodott.

Fél liter forró vízbe helyezzünk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, 3 szelet gyömbért, 1 szintén apróra vágott mogyoróhagymát, néhány bazsalikom levelet és 1 csipetnyi fahéjat. Igyuk meg a teát és feküdjünk le. Bújjunk jól a takaró alá és izzasszuk meg magunkat. Ha a meghűlés előjeleit tapasztaljuk, igyunk minimum 3 csészével ebből a teából naponta, amíg a tünetek el nem múlnak.

A „meleg szél” típusú megfázások már jóval komolyabb, és egyénre szabott gyógymódot igényelnek. Függően attól, hogy a magas láz, verejtékezés, torokfájás, köhögés, fejfájás, vagy orrfolyás tüneteitől szenvedünk állapítja majd meg a keleti orvoslás mestere, milyen teakeveréket ajánl számunkra.

3. Éberségfokozó tea

Nem csupán fizikai, de agyi intenzitásunkat is növelhetjük teával. Szélsőséges stimulánsok, mint a kávé, egyes gyógyszerek és energiaitalok helyett válasszuk a kevésbé addiktív teaféléket.

Az alkalmazható fűszernövények már illóolaj tartalmuk miatt is serkentő hatásúak. Éberségünk növelésére használhatunk kaprot, oregánót, koriandert, rozmaringot, zsályát, babért, borsmentát, gyömbért, petrezselymet, fahéjat vagy bármely hagymafajtát. Válogasd össze a neked tetsző ízvilágot és pörgesd fel magad természetesen.

4. „Hallókészülék tea”

A tradicionális kínai gyógynövénykeverék gyógyír lehet rosszul hallóknak. 4 csésze vizet forraljunk fel 1 púpozott evőkanál oregánóval és ugyanennyi mennyiségű korianderrel, rozmaringgal, zsályával, fahéjjal és 3 szelet friss gyömbérrel. Fogyasszunk 3 csészével ebből a főzetből naponta és hallani fogjuk a különbséget!

5. Gyomornyugtató  tea

A gyömbérről köztudott, hogy enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, egyensúlyt teremt bélésünkben. Készítsünk gyömbér teát friss gyömbérből: hántsunk le 5 centi hosszú szeleteket és forraljuk 1 csésze vízzel, 5 percig. A teát kortyoljuk lassan és igyunk gyömbér teát, amilyen gyakran csak tudunk gyomrunk lenyugtatása és a hányinger elkerülése végett.

Egy másik recepttel megelőzhetjük a puffadást: 1 teáskanál mentát, rozmaringot, oregánót, koriandert, zsályát, bazsalikomot forraljunk 1 csésze forró vízben, szintén 5 percig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.