Magzatok, stresszhormonban

Kollektív gyász: kevesebb fiú született az Egyesült Államokban a 9/11-et követően

Kevesebb fiúgyermek született az Egyesült Államokban a 2001. szeptemberi terrortámadás után. Amerikai tudósok a "kollektív gyász" hatásának tulajdonítják a jelenséget.

2010.05.26 16:40MTI

A Kalifornia Egyetem kutatói 1996 januárja és 2002 decembere között értékelték ki az ország ötven államának statisztikai adatait a magzatok halálozásáról. Megállapításaikat a British Medical Council Public Health folyóirat májusi számában publikálták.

A tudósok arra a következtetésre jutottak - hangsúlyozva, hogy elméletük korántsem bizonyított -, hogy a fiúmagzatok erősebben reagálnak az anya szervezete által termelt stresszhormonokra, mint a lánymagzatok. Ez az érzékenység pedig szerepet játszhat a természetes kiválasztódásban. Amikor egy társadalom sok tagja együtt gyászol, amelyet "kollektív gyásznak" nevezhetünk, a várandós nők a szokásosnál több fiúmagzatot veszítenek el, és kevesebb fiú születik - magyarázták a kutatók.

Az adatok alapján 2001 szeptemberében 14 százalékkal több fiúmagzatot veszítettek el az anyák, mint a vizsgált hatéves periódus bármelyik hónapjában.

A társadalmi megrázkódtatások során tipikusan csökken a fiúszületések száma, az azonban nem világos, hogy ezt az okozza, hogy kevesebb fiú fogan meg vagy több fiúmagzat vetél el
- fogalmaztak a kutatók.

Mint Tim Bruckner, a tanulmány szerzője rámutatott: egy csomó jelentés szól arról, hogy a fiúk élve születésének esélyei csökkennek a lakosságot érő stressz miatt, de nagyon kevés az olyan munka, amely megpróbálná kibogozni, hogy ezért milyen mechanizmus a felelős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.