Nem tesz jót a gyakori sonka és virsli

Jaj, de finom, jaj, de egészségtelen?

A sonka, a virsli, a szalonna és más feldolgozott hústermékek napi rendszerességű fogyasztása növelheti egy esetleges szívprobléma, vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

2010.05.23 09:00medipress.hu

Amerikai kutatások, amelyek a rendszeres húskészítmény-fogyasztás és a belekben kialakuló rák közötti összefüggést vizsgálták, arra mutattak rá, hogy a vizsgált személyeknél 42%-al nagyobb volt a szívbetegségek és 19%-al a kettes típusú diabétesz előfordulása.

Ez a jelenség a napi legalább 50 g húskészítményt fogyasztóknál volt kimutatható. 20 világszerte publikált tanulmány adatait (közel egymillió ember) kiértékelve kiderült, hogy a feldolgozatlan húsok viszont nem növelik a szívbetegségek kialakulási kockázatát.

A különbség a húskészítmények só- és tartósítószer-tartalmában keresendő. A szakemberek tehát mindenképpen azt javasolják, hogy együnk soványabb hússzeleteket, melyet főzve, sütve vagy grillezve készítsünk el, és só helyett használjunk szárított vagy friss fűszereket az ízesítéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.