A nők ösztrusza nem tűnt el az evolúció folyamán

A foglalt nők szexisebbnek találják a szingli pasikat

A párkapcsolatban élő nők a termékeny időszakukban szexisebbnek találják az egyedülálló férfiakat. Egyebek mellett ennek az a veszélye számukra, hogy könnyen teherbe eshetnek, ha ilyenkor megcsalják partnerüket.

2008.02.29 10:13National Geographic

Egy tanulmányban azt a megunhatatlanul érdekes (és mindig rejtélyes) kérdést vizsgálták, miért vonzódnak a nők bizonyos férfiakhoz. A kutatók azt tapasztalták, hogy a partnerkapcsolatban élő nők szexuális érdeklődése a menstruációs ciklusukkal együtt változik. Termékeny időszakban az ilyen nők jobban vonzódnak a szingli férfiakhoz, a terméketlen szakaszokban viszont a vonzalmuk eltolódik a párban élő férfiak irányába.

Ennek oka a kutatók szerint az, hogy azok a párkapcsolatban élő nők, akik valamiféle kalandon törik a fejüket (még akkor is, ha csak a kutatók kérték meg őket, hogy ezen gondolkodjanak), tudat alatt olyan férfit választanak, aki nagyobb valószínűséggel hajlandó partnerük lenni a termékeny időszakuk alatt. Egy párkapcsolatban élő férfival flörtölni időpocsékolás lehet (mivel kisebb valószínűséggel bonyolódik kalandokba), ráadásul veszélyes is, mivel könnyebb lebukni. Paola Bressan, a Padovai Egyetem munkatársa szerint ez egy ősi ösztön, amely a jelek szerint a mai napig nem oltódott ki. Ami azt a kérdést illeti, miért kedvelik jobban a nők terméketlen időszakukban a párban élő férfiakat, Bressan úgy véli, hogy az asszonyok ösztönösen úgy tekintenek ezekre a férfiakra, mint potenciális cserepartnerekre.

"Egy párkapcsolatban élő férfiban nyilvánvalóan megvan a készség egy hosszú távú kapcsolat fenntartására, míg egy egyedülálló férfi 'sötét ló'. A nők ténylegesen gyanakvóbbak azokkal a férfiakkal szemben, akik még mindig nem keltek el" - állítja Bressan.

A szingli nőknél nem figyelhető meg ez a preferenciaváltozás. Ők általában ciklusuk egyik pontján sem törődnek azzal, hogy a számukra szexuálisan vonzó férfi egyedülálló vagy foglalt. Bressan és munkatársa, Debora Stranieri 200 nőt – ezek fele élt párkapcsolatban – vontak be a vizsgálatukba. Olyan férfiak fényképeit mutatták nekik, akikről elmondták, egyedülállók, házasok, szerelmesek vagy éppen járnak valakivel, és arra kérték a nőket, hogy értékeljék a vonzerejüket.

Amikor ugyanazokat a férfiakat nem párkapcsolatban élőként, hanem szingliként jelölték meg, a kapcsolatban élő termékeny asszonyok 13 százalékkal magasabbra értékelték a szingliket, mint kapcsolatban élőket. A nem termékeny nők 8 százalékkal alacsonyabbra pontozták az egyedülállókat.

A termékeny asszonyok vonzódása az egyedülálló férfiak iránt különösen kifejezett volt, amikor ezek kiemelkedően „férfiasak” voltak, például erőteljes volt az állkapcsuk. „Ezek az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a nők ösztrusza (tüzelése) – amelyről hosszú ideig azt hitték, eltűnt az emberi evolúció folyamán – ma is létezik még” – fűzte hozzá a vizsgálatokhoz Eli Finkel amerikai pszichológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.