Ritka leukémiát okoz a terhesség alatt az alkohol

Piás anyuka megduplázza gyermeke esélyét a rákra!

Francia tudósok szerint az AML (akut mieloid leukémia), mely gyakran fatális kórkép, 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel lép fel az alkoholt fogyasztó terhesek gyermekeiben.

2010.05.13 15:13medipress.hu

Dr. Paule Latino-Martel, a Párizsi Egyetem kutatója, a közlemény szerzője ismét felhívja a figyelmet az orvosok azon korábbi figyelmezetetésére, hogy „ a kismamák és terhességre készülök kerüljék az alkohol fogyasztását”.

Az új eredmények egy újabb kórkép felfedezésével erősítik ezt meg.

”A közlemény nagy érdeme, hogy sok korábbi adatot összesített, így nagy esetszámot figyelembevéve jelenthejük ki az alkohol és AML közötti összefüggést” - nyilatkozta Patrick Zweidler-McKay, a Texasi Egyetem Anderson Onkológiai Központ gyermekonkológus docense.

A terhesség korai szakaszában a legnagyobb az érzékenység, de a veszély a terhesség egésszében fennáll. A változások sejtszinten zajlanak, a kora magzati korban, a sejtek osztódásakor.

A mutációt környezeti mérgek, legnagyobb valószínűséggel az alkohol és a cigaretta okozza.

„Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is megnöveli bizonyos rákos megbetegedések előfordulási valószínűségét felnőttekben”- nyilatkozta Dr. Stephen Ross, a New York Egyetem Langone Addiktológiai Központjának orvosigazgatója, aki megjegyezte, hogy a már meglévő adatokra alapuló tanulmány ennek ellenére nem mutat rá az oksági összefüggésekre.

„Látszik összefüggés, de a szerzők óvatosak óvatosak ennek kimondásában” - mondta el Ross, aki egyetért azzal, hogy miután az alkohol fogyasztása megnöveli a fejlődési rendellenességek kockázatát, ráadásul nem ismert sem a biztonsággal elfogyasztható legkisebb mennyiség és a legröviebb időtartam sem, így a terhesség teljes időszakrára abszcinenciát javasol.

Latino-Martel hangsúlyozza, hogy az azonos nemzetiségű terhesek alkoholfogyasztási szokásai megegyeznek népük szokásaival, de összefüggnek a nemzeti megelőző programok meglétevel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.