Élelmiszer-biztonság nyáron is! 2. rész

Vegyem vagy ne (v)egyem? Tanácsok az utcai ételvásárláshoz

Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben, vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően úton-útfélen megjelenő utcai árusoktól.

2010.05.12 09:09MÉBiH

Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos?

Általános jelzések

- Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog,

- Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok,

- Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok,

- A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát, vagy formaruhát visel,

- Haját lefedi, vagy szorosan hátraköti,

- Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme,

- Nem nyúl kézzel az ételhez,

- Nem dohányzik,

- Van kézmosási lehetősége, és használja is,

- Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja,

- A kiszolgált meleg-étel forró, a hűtendő étel jéghideg,

- A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta,

- Van kihelyezve hulladékgyűjtő,

- A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve,

- Számlát, ill. blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális fagylaltárus...

- Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).

- A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.

- Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.

- A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.

- A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.

- A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.

- Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.

- A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Az ideális lángossütő...

- Környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz.

- A lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró. A nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült.

- A kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól.

- Mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt, stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek.

- A feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták

- Ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem!

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...

- A nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet.

- A gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja.
   
- A nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki.
   
- A húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen.
   
- Nap végén a megmaradt gyros-húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni.
   
- A gyros-húshoz kínált köretet (pl. rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen-tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
   
- Az ételt a fogyasztó kérésre külön átforrósítja.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

- Csak megbízható helyen vásároljon.

- Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen.

- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg. A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.

- Étkezés előtt mosson kezet. Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt.

- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el.

- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.

- A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

- A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.

- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű.

- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.