Hogyan tartsa kondiban az agyát?

Nemcsak a fenéknek, az agynak is szüksége van edzésre

A legtöbb ember akkor gondol csak agyának egészségi állapotára, mikor megjelennek az első emlékezetkiesésre utaló jelek.

2010.05.03 16:04Ildikó

De a gondolkodási sebesség, az absztrakcióra való képessé, és a puzzle megoldási képesség már 27 éves korban hanyatlani kezd. Ez egy világos jel arra, hogy nemcsak a fenék és a has kívánja meg a rendszeres edzést, hanem az agy is. Mit tehet azért, hogy megőrizze agya frissességét.

Jutasson agyának megfelelő táplálékot

Az agynak ugyanolyan táplálékra van szüksége, mint amilyen a test többi izmának karbantartásához is szükséges. Egyen antioxidánsokban és omega 3 zsírsavakban gazdag ételeket. A legáltalánosabb ennek megfelelő táplálék a hal és az olíva olaj.

Ne vigye túlzásba

Nem szükséges, hogy minden telefonszámra, tárgyalási dátumra és órára emlékezzen. Semmi rossz nincs abban, ha megszabadítja agyát az olyan adatoktól, amik megörökíthetők egy határidőnaplóban.

Legyen aktív

A testmozgás az agy egy olyan részének a nagyságát tudja befolyásolni, amely a hosszú távú memóriához kapcsolódik. A futás és az úszás a lehető legjobb hatással van az agyra.

Játsszon

Kiváló hírünk van a számítógép függők számára! Néhány számítógépes játék képes megfelelően edzeni és erősíteni az agyat.

Szervezzen és vizualizáljon

Rendszerezze az emlékeit. Ha többféle dologra kell emlékeznie, szervezze őket logikai csoportokba. A PIN kódját is valószínűleg kettő vagy három számjegyből álló csoportokban jegyezte meg, ugye? (Ha mégsem, íme a tökéletes szám arra, hogy elkezdjük vele agyunk edzését.)

Pihenjen

A pihenés segít legyőzni a stresszt. Amikor a stressz szintje csökken, az agy új erőkkel gazdagodik a működése számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.