Nincs minta, és pénz sem a mozgáshoz

Lusta a magyar?

Meglepő adatok láttak napvilágot a magyarok sportolási szokásairól, illetve annak hiányáról. Míg az unió lakosainak 40 százaléka heti rendszerességgel sportol, addig a magyaroknak mindösszesen 23 százaléka. A statisztikák szerint hazánk lakosainak 53 százaléka soha nem sportol. Vajon miért?

2010.04.10 15:00MNO/MTI

Ha a sporton, illetve módszeres testedzésen kívül eső „testmozgást” – hobbikerékpározást, sétát, táncot, kertészkedést – tekintjük, akkor magyar szempontból valamivel jobb, de még így is az uniós átlagnál rosszabb a helyzet: heti rendszerességgel a magyarok 65 százaléka folytat ilyen tevékenységet, míg az EU-ban ez a mutató 72 százalék.

A sportolás, illetve testmozgás helyszínét illetően is nagyok a különbségek az uniós átlag és Magyarország között. Parkban, illetve a természetben sportol, mozgatja meg magát az e téren aktív uniós lakosok 48 százaléka, míg a magyaroknak csak 36 százaléka.

A fitneszközpontokat az unióból 11 százalék, a magyarok közül csak 2 százalék részesíti előnyben. A sportklubokat illetően ez a mutató uniós részről 11, Magyarországon 3 százalék, a sportközpontokat illetően pedig 8, illetve 4 százalék.

„A legnagyobb problémát abban látom, hogy a szülők nem viszik magukkal gyermekeiket sportolni, így a csemeték azt látják, hogy szüleik a munka után sport helyett fáradtan hazamennek, és pihenésképp esznek egy hatalmasat” – mondta el Gazdag Enikő.

A pszichológus szerint nincs igény a sportra, sokkal egyszerűbb hazamenni, és bedőlni a tévé elé. Csak jó példával lehet rábírni az embereket a mozgásra és annak jótékony hatásaira.

„Kislányomat mindig magammal vittem sportolni, később elém is állt, hogy neki nagyon tetszik az aerobik, és szeretne járni” –
tette hozzá.

Az életmód-tanácsadó szerint addig, amíg az igény nem születik meg az emberben, hiába hangsúlyozzuk, hogy a sport jó közérzetet, szép alakot, a felszabaduló hormonok miatt pozitív érzéseket ad.

„A sport depresszió elleni védőoltás” – hangsúlyozta Gazdag Enikő.-  „A sport küzdeni is tanít, aki leül otthon a televízió elé, csomó érzéstől megfosztja magát, aki pedig sportol, jobban nekimegy az életnek” – tette hozzá.

A szülőknek van óriási szerepe és felelőssége a kérdésben, jó mintával kell a gyermek előtt járni és akkor rájönnek, milyen sok jótékony hatással bír a sport. Gazdag Enikő úgy látja, hogy a magyarok lustaságának az oka az anyagi helyzet is.

Ennek áthidalására kiváló lenne kiterjeszteni a több nagyobb cégnél már jól működő rendszert. „Szükség lenne arra, hogy a cégek a cafeteria rendszeren belül ingyenes sportbérletet biztosítsanak a dolgozóknak” – hangsúlyozta a pszichológus és életmód-tanácsadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.