Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák

Összefüggés az ekcéma és táplálkozás között

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.

2010.03.31 14:58orvostkeresek.hu

Dr. Babai László, prevenciós szakértő segítségével most arra a kérdésre keressük a választ, miként befolyásolja étkezésünk a tünetek fellángolását.

Atópiás  és kontakt ekcéma


Az ekcéma két típusa ismert. Kontakt ekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. Az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.

Javulás  és rosszabbodás

Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek. A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak. 

Kizárásos diéta-mi alapján?

Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos –alapos kivizsgálás nélkül is- gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.

A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a panaszokat okozó  élelmiszer azonosítására van szükség. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.

Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált étel-intolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében –egyéntől függően- akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett

Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni. Nem ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen magyarázatot kapni tüneteik eredetéről.

Az immunmodulált ételintolerancia egy lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.