Fontos a megelőzés

Az ekcéma korai kezelésével gyermeke megúszhatja az asztmát

Fontos lépés lehet a gyermekkori ekcéma hatékony kezelése a későbbi asztma megelőzésében, olvasható egy ausztrál tanulmányban.

2008.07.08 12:55medipress.hu

A tanulmány, mely a „Journal of Allergy and Clinical Immunology”-ban olvasható az interneten, újabb vizsgálatokat sürget annak reményében, hogy a gyermekkori ekcéma masszív kezelésével csökken majd a későbbi asztmás megbetegedések előfordulása.

A kutatást a Melbourne Egyetem, a Monash Egyetem és a tazmániai Menzies Kutató Intézet szervezésében több mint 8.500 ember részvételével végezték, hosszantartó követéses vizsgálat formájában 7 és 44 éves életkor között, az ún. Tazmánia Egészség Tanulmány részeként.

John Burgess, a közlemény első szerzője, valamint a Melbourne Egyetem és a Melbourne-i Egészséges Populáció Iskola munkatársa szerint elsőként találtak összefüggést a gyermekkori ekcéma és a középkorban megjelenő asztmás megbetegedés között.

A tanulmány szerint azoknál az embereknél, ahol előfordult gyermekkori ekcémás bőrbetegség, sokkal inkább kialakul mind a gyermekkori, mind a későbbi életkorban megjelenő asztmás megbetegedés, mely esetenként gyermekkortól egészen a középkori életszakaszig is fennáll.

Dr. Burgess szerint a gyermekkori ekcéma igencsak megnöveli a későbbi asztma kifejlődésének valószínűségét.

"A 8 és 44 éves életkor között megfigyelt asztmás emberek közül körülbelül kétszer gyakoribb volt a gyermekkori ekcéma előfordulása" - mondta Burgess.

A szakember szerint a tanulmány megerősíti az "atópiás menetelés" féle elgondolást, mely szerint az ekcéma gyakran az első lépése egy allergiás folyamatnak, ami a későbbi életkorban asztmához vagy szénanáthához vezet. (Az atópiás egyén veleszületetten hajlamos az allergiás megbetegedések kialakulására, egyes atópiás kórképek jellegzetes életkorban kezdődnek el.)

"A kísérleti eredmények világosan megmutatták, hogy a gyermekkori ekcéma egyértelműen megelőzte az asztma előfordulását a későbbi életkorokban - akár gyermekkorban, serdülő- vagy felnőttkorban" - mondta Burgess.

"Ezért igen nagy vita várható a gyermekkori ekcéma agresszív kezelésének kapcsán, annak reményében, hogy segítsük az asztmás terhek csökkentését a későbbi életkorban."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.