Öreg ember nem vén ember...

Kivédhető a kapuzárási pánik?

Hívhatjuk "midlife crisis"nek (középkorúakat érintő válság) vagy kapuzárási pániknak - A probléma ugyanaz, az öregségtől, a testi-szellemi teljesítőképesség csökkenésétől való félelem. Pedig ma már lehetséges, hogy az idősödő ember is teljes életet éljen.

2010.07.01 20:05drpandymaria.hu

A női klimaxról viszonylag sokat lehet hallani. A változó korban lévő nő fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, romlik a teljesítménye, nem tud kellően koncentrálni bizonyos dolgokra. A tudósok sokáig úgy hitték, az öregkort megelőző időszak csak a nőket sújtja, emellett a férfiak nemzőképessége akár életük végéig megmaradhat: ismerjük például a bibliából Mózes történetét, amely szerint száznyolcvan éves korában nemzette gyermekeit.

Valószínű azonban, hogy ez már akkor sem volt igaz, csak akkoriban másképp számították az emberi életéveket. Mostanában kezd beépülni a köztudatba, ahogy létezik nőgyógyász, úgy létezik férfigyógyász is, és ahogy beszélhetünk menopausáról, úgy kell elismernünk az andropausa létezését is.

Mi a klimax?

A pausa görög eredetû szó, jelentése vég. A klimax az öregkort megelőző, viszonylag hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkeznek, a klimaxos ember szorong, ideges, izzad, nemi vágya csökken. Ahogy a nők szervezetében is vannak férfihormonok (tesztoszteron), úgy a férfiak szervezetében is vannak női hormonok (ösztrogén).

A hormonok normális aránya nyolcvan-húsz százalék, de ez a változó korral felborul, és a nőknél az ösztrogén termelődésének csökkenése szőrösödést okozhat, míg a férfiaknál a tesztoszteron csökkenése mellnövekedést, csípőtáji zsírnövekedést eredményezhet. A tesztoszteron biztosítja az izom felépülését, a zsír lebomlását, a nemi jelleg kialakulását, fontos a nemi vágyhoz és a térlátáshoz.

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak magabiztosabbak, eredményesebbek, agilisabbak és szexuálisan aktívabbak kevesebb tesztoszteronszintű társaiknál. A férfiak változó kora A tudomány fejlődésével a férfiak életkora is kitolódott, ezáltal kerültek előtérbe az idősödő férfiak klimaxos tünetei.

A klasszikus értelemben vett férfiklimax általában ötven-ötvenöt év körül jelentkezik. A tünetek az erősebb nem számára is sok problémát okoznak, de náluk hiányzik az a konkrét "figyelmeztetés", amely a nőknél a menses elmaradása.

A férfiklimax tünetei

A legfőbb figyelmeztető jelek az álmatlanság, az emlékezet lassú romlása, a reakciókészségek lassulása, a vázizomzat és a szervezet víztartalmának csökkenése, valamint a kreativitáskészség romlása. A here is fokozatosan elveszíti rugalmasságát, gyakran felléphetnek vérellátási zavarok, és sajnos, egyre sűrűbben jelentkeznek a merevedési problémák.

Ha a merevedési képesség már kis mennyiségű elfogyasztott alkohol vagy stressz hatására drasztikusan csökken, az a férfiklimatérium kezdetére utal. Intő jel lehet még a hajszálak elvékonyodása és a bőr szárazsága.

A fizikai tünetekkel párhuzamosan a férfiakban nő a bizonyítási kényszer szellemi, szexuális téren egyaránt. Solymossy Egon urológus-andrológus főorvos szerint a férfi születésétől kezdve sikerre programozottan él. Éppen ezért ilyenkor be akarják bizonyítani, "igenis én még férfi vagyok". Ezt hívják köznyelven kapuzárási pániknak.

Az átlag férfi (az andrológus szerint mindössze húsz százalék) ilyenkor "cseréli le" feleségét egy fiatalabbra, abban a reményben, neki még bebizonyíthatja milyen erős, tapasztalt és férfias. Kétségtelen, egy friss kapcsolat felvillanyozóbban hat a megfáradt férfitestre, mint akár a kék csodapirula.

Öregember, nem vénember

Einstein szerint, élni annyi, mint megöregedni. Ennek azonban nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy le kell mondani a teljes értékű életről, beleértve a szexualitást is. Nem szabad a reményteljes, pozitív példákat elfelednünk, hiszen Voltaire műveinek nagy részét ötvenöt éves kora után írta, Verdi a Falstaffot nyolcvan éves korában, és Picasso még kilencvenegy éves korában is festett.

Egészséges vitaminokban, fehérjékben gazdag táplálkozással még idős korban is egy könnyebb mozgással - ami lehet gyaloglás, futás, úszás, akár a tenisz, jelentősen ki lehet tolni a klimax idejét, idős korban is lehet minőségi életet élni.

Hormon molekula

A hormon szó a görög hormau szóból származik, jelentése, aktivizálom önmagam. Olyan molekulák, amelyek felkeresnek egy-egy meghatározott sejtet, ott a receptorhoz illeszkedve utasításokat adnak a sejtnek. Minden másodpercben több millió dinamikus input jel érkezik ide, a hipotalamusz rögtön válaszol rá, és küldi a serkentő vagy gátló hormonokat. Halban és olívaolajban megtalálható.

Megoldás lehet még a tökmagolaj és a méhpempő fogyasztása. A másik fontos táplálkozási tanács az, hogy fogyasszunk kevesebb szénhidrátot. A túl sok szénhidrát problémát okoz a hormonális rendszerben.

A Libidót gátló stressz

A testedzés, a sport fokozza a tesztoszteronszintet, a stressz csökkenti. A stressz hatására a szexuális vágy - amint az energiaszint is - csökken, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata azonban nő. Már öt kilogramm fogyás is növeli a tesztoszteronszintet. Figyelemreméltó, hogy a görög férfiak élettartama a leghosszabb az Európai Unió országain belül, valószínűleg a stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás eredményeként.

A férfiak örömére szolgálhat az is, hogy tudományosan bizonyított tény: a szex a férfitest életereje, rendszeres gyakorlásával növekszik a férfihormon termelődése. Jegyezzék meg az angol mondást: Use it or lose it! (Ha nem használod, elveszíted).

Lakmározzunk be csípős, hagymás marhapörköltből, kísérjük le egy kis tökmaggal meg ginzengteával, majd vörös lepedőn feküdjünk ki madárfüttyöt hallgatni. Ezek az ősi módszerek külön-külön is feltámasztják a férfiasságot. Az egyik legősibb módszer a mézbe kevert tökmag. A skandináv országokban még ma is előszeretettel használják. A keletiek a csípős ételekre esküsznek, az erős paprikára, chillire, cayenne borsra és a hagymára.

Az olajos magvak magas vitamin-, makro-, és mikroelem tartalmuk és a bennük rejlő bioaktív energiák miatt szintén javítják az általános erőnlétet és a potenciát. Különösen kúraszerű fogyasztásukkor. Ugyanakkor a környezetnek is komoly hatása lehet. Vágyfokozó például a madárfütty, a hosszú, módszeres előkészület és a lelki együttlét. Szerepük van a színeknek is. A vörös köztudottan a szerelem színe, a vörös lepedő például rendkívül erős erotikus hatású.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.