Ha az apád lehetne...

Szex és szerelem idősebb férfival

Ha egy nő nála sokkal idősebb férfihoz vonzódik, felmerül a kérdés, vajon miért választ apja korabeli partnert?

2008.02.08 14:55femina.hu

Az apakomplexus kialakulása 

A kislányok zöme sokkal inkább apás, szinte szerelmes az édesapjába, és ezt ki is nyilvánítja. Mivel a férfié klasszikusan a családfenntartó szerep, ezért ritkábban is találkoznak a munkája miatt. A kislánynak tehát folyamatos hiányérzete van, mert az imádott apuci jóval ritkábban elérhető, mint anyu. 

Az édesanya egyébként is kevesebb szeretetet tudhat magáénak, mert az a szomorú, de kötelező feladat is ráhárul, amit fegyelmezésnek hívnak. Mivel egész nap ő van a gyermekkel, nem csak az evés-ivás,öltöztetés és játék tölti ki kettőjük idejét, hanem a nevelés is. Ezzel szemben az apa hazaérkezésekor sok dolgot megenged a kislánynak, amit egész nap nem lehetett, ajándékot hoz, és dédelgeti a gyermeket.
 
Ebből az alaphelyzetből indul ki az a konfliktushelyzet, amit apakomplexusnak hívnak. Okai a következők lehetnek: 

- a gyermek vágyik az apa szeretetére, ugyanakkor csak kevés figyelmet kap tőle 
- megkapja a maximális szeretetet, de az édesapa korán meghal 
- a gyermek szexuális zaklatás áldozatává válik


Jung és az apakomplexus
 
Jung szerint a gyermekkorban gyakori jelenség, hogy az apa archetípusával akar azonosulni a gyermek. Ez tudattalanul jön létre, és későbbi, felnőtt élete során nemhogy segítené, de akadályozza a férfiakkal való kapcsolatában. Minden férfit az apához hasonlít, így menekül egyik kapcsolatból a másikba. Jellemző a többszöri válás, hiszen egyik férfi sem ér fel az imádott apa ideáljához.
 
Szex jóval idősebb férfival 

Az ilyen párkapcsolatokban jellemzően apa-gyermek viszony áll fenn. A nő bálványként tekint az idős férfira, a férfi pedig a kapuzárási pánik, vagy egész egyszerűen a kirakati baba szerep kultiválása miatt tetszeleg a szerepében. A szex is pont így alakul, bár előfordulhat normális férfi-nő aktus is. A férfi szempontjából mindig kívánatos egy fiatal, feszes nő, épp ezért számára nagyon izgató ez a helyzet. A nők ebben a kapcsolatban szeretnek kiszolgáltatott szerepet játszani, és ez az ágyban is érvényes.


Az apakomplexus feldolgozása 

Mindenekelőtt tudatosodnia kell, hogy ez a komplexus zavaró, vagy teljesen természetes, és teljes értékű életet mutat. Ha nem okoz problémát, semmi akadálya nincsen, hogy fiatal nő nála jóval idősebb férfival éljen együtt. Abban az esetben viszont, ha a társadalomba való beilleszkedésben, az emberi kapcsolatok megítélésében zavar mutatkozik, mindenképp keress fel szakorvost. Egy kineziológus vagy pszichológus nagy segítségedre lehet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.