Biztonság mindenek előtt

Milyen legyen a babaszoba?

A terhesség alatt az egyik legélvezetesebb és legnagyobb fejtörést igénylő foglalatosság a babaszoba tervezgetése, és megvalósítása. A legjobb, ha a kisebb holmikat apránként vásárolja meg az apa és anya, ugyanis ez is hozzájárul az apa és gyermeke közötti kötődés mielőbbi kialakulásához.

2010.02.20 19:01Kiskegyed

A baba szobáját célszerű még a kicsi világra jötte előtt berendezni, később már sem idő, sem energia nem lesz rá. Az elsődleges szempont: a kényelem és biztonság, és hogy legyen hely, ahol az anyuka a gyerekkel kapcsolatos összes teendőt elláthatja: etetés, fürdetés, pelenkacsere, öltöztetés. Fölösleges a szobát agyondekorálni – így együtt „nőhet”, alakulhat a cseperedő gyerekkel. Akár önálló szobája van az újszülöttnek, akár nem, fontos, hogy a helyiségben egyenletes meleg legyen: 21-22 fok a legideálisabb.

Milyen bútor az ideális?

Egy fiókos szekrény a legalkalmasabb a baba tisztába tételére, illetve holmijainak tárolására. Legalább csípőmagasságú legyen, hogy kényelmesen fölé lehessen hajolni. Ha cserélhető, műanyag borítású lepedő van a tetején, könnyen tisztántartható. Egy fiók – nem fiók. Legalább háromfiókos szekrényre be kell ruházni (lehetőség szerint).

A pelenkázáshoz szükséges holmikat könnyen hozzáférhető helyre, a legfelsőbe célszerű helyezni. A közelben legyen egy műanyag zsákkal kibérelt vödör, amibe pelenkázásnál a használt pelenkát lehet dobni. A falra szerelt polcokon kényelmesen elférnek a legszükségesebb holmik. (Később játékok és könyvek kerülhetnek oda.) Az egyenes háttámlájú szék mind az anya, mind a baba kényelmét szolgálja majd etetéskor.

Csak hangulatosan!


Úgy kell felhelyezni a lámpát, hogy fénye (ha eleinte éjjel is ég) ne zavarja a csecsemő nyugalmát. A célnak megfelel egy ernyős hangulatlámpa is. A gyerekek kedvelik az élénk színeket, ezért bátran lehet választani piros, sárga zöld vagy akár egészen tarka ernyős lámpát vagy állatfigurát utánzó világító testeket.

Falkérdés

Ne csússzon a padló, viszont meleg és egyszerűen tisztán tartható legyen. Nem praktikus a kis méretű szőnyeg, mert könnyen el lehet csúszni rajta. A padlószőnyeg meleg, de nehéz tisztán tartani, és sok gyereknek asztmát, allergiát okozhat – a parketta (hajópadló, pattintós parketta) sokkal jobb választás. A diszperzites festékek mutatósak, de nem szellőzik alattuk a fal: könnyen bepenészedhet a babaszoba a téli időszakban tőle – ennél jobb választás a mésszel (színes) való festés. A tapéta sem rossz megoldás, de mintás falfelületre a későbbiekben nehezebben lehet majd képeket, gyerekrajzokat kiakasztani, és a karbantartása is körülményesebb, mint egy meszelt falnak, amit akár 3 évente újra lehet festeni.

Világos szoba

A jól záródó ablakok elé olyan függönyt kell választani, ami jól átereszti a napfényt, had legyen szép, világos a babaszoba. Ugyanakkor sötétítő függönynek olyan anyagot kell vásárolni, amellyel napközben is kellemes félhomályt lehet teremteni, hogy a baba nyugodtan alhasson akár a legnagyobb napsütésben is.

Párnák közt...

Párna az első hónapokban (de még évben sem) nem kell. A huzaton fölöslegesek a masnik, szalagok, mert a baba a szájába veheti őket, illetve belegabalyodhat. Miután a csecsemő kinőtte legelső fekhelyét (pld. mózeskosár), be kell szerezni új vagy használt rácsos ágyat. A rácsok nem akadályozzák a kilátást, de meggátolják, hogy a baba kidugja a fejét, illetve kimásszon belőle.

Nem árt az óvatosság!
– Ha a gyerekszoba ablaka alacsony, célszerű biztonsági zárat, esetleg rácsot szerelni rá.
– Az elektromos aljzatokat el kell zárni a baba elől – be kell dugaszolni.
– A falak, bútorok, berendezési tárgyak színezéséhez kizárólag egészségre ártalmatlan festéket vagy lakkot szabad használni.

Amennyiben a gyerekszoba közelében lépcsőház van (a házon belül), a lépcsőfeljárót mindig le kell zárni (miután a baba már megtanult kúszni-mászni, azaz egyedül „közlekedni”)! - A babaszobába nem való növény – főleg, ha eléri a gyerek –, ha feltétlenül „muszáj” egy kis zöldet betenni, semmiképpen ne legyen mérgező növény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.