Egészséges a másfél-két dl bor naponta

A mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatásai

Az alkohol és az orvostudomány régi, ellentmondásos kapcsolatát jól jellemzi Alexander Fleming, a penicillin feltalálójának mondása: "A penicillin meggyógyítja, az alkohol pedig boldoggá teszi az embereket"

2010.02.19 17:39

Ha az alkoholfogyasztásra kérdez rá kezelőorvosunk, szinte mindig vétkesnek érezzük magunkat. Pedig a több tízezer emberen végzett kutatások egybehangzóan kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás védő tényező a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

A legújabb hazai vizsgálatokról számolt be a Hepatológia 2010 konferencián Fehér János professzor budapesti munkacsoportja. Kimutatták, hogy a mérsékelt vörösbor és fehérbor fogyasztás növeli a sejtek inzulin érzékenységét, ezáltal véd a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen.

A lényeges kérdés már csak az: mennyi az a bizonyos mérsékelt mennyiség? A külföldi és a magyar tanulmányok szerint is napi egy egység alkohol elfogyasztása az optimális: azaz másfél-két dl bor naponta. Nemi különbségek is vannak: nőknek kicsit kevesebb, férfiaknak kicsit több az optimális mennyiség.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkohol ezen jótékony hatásai csak egészséges embereknél jelentkeznek. Gyógyszerek szedése, vagy krónikus betegségek mellett alkoholfogyasztás nem javasolt.

A magyar májorvos szakma idei díjazottja

Idén is kiosztották a Pro Hepatológia díjat, amelyet a Magyar Májkutatási Társaság adományoz minden évben a legkiválóbb hazai orvosoknak, kutatóknak, a májbetegek gyógyításában végzett kiemelkedő munkáért.
A rangos elismerést idén Dr. Telegdy László, a Fővárosi Szent László Kórház főorvosa kapta, a díj átadására a Hepatológia 2010 konferencián, Bükfördőn került sor, a magyar májorvos szakma éves találkozójának díjátadó ünnepségén.

A díjat Dr. Fehér János professzor alapította, a díjazott személyéről a Magyar Májkutatási Társaság dönt minden évben. Eddig olyan neves hazai szakemberek büszkélkedhetnek vele, mint Dr. Pár Alajos, Dr. Schaff Zsuzsa és Dr. Szalay Ferenc professzorok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.