Gazdagok polifenolokban

A csokoládé, a vörösbor és a tea javítják az agyműködést

Az Oxford Egyetem kutatóinak állítása szerint a csokoládé, a vörösbor és a tea javítják a kognitív funkciók teljesítőképességét.

2009.01.08 10:28medipress.hu

Az Oxford Egyetem Fiziológiai, Anatómiai és Genetikai részlegének tudósai a flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása és a kognitív teljesítőképesség közti összefüggéseket vizsgálták 2031 idősebb (70 és 74 év közötti) önkéntesnél. A résztvevők először egy kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, majd a kutatók egy sor kognitív tesztnek vetették alá őket.

Az eredmények szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen csokoládét, vörösbort vagy teát fogyasztottak (mértékkel természetesen), sokkal jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken, mint azok, akiknek étrendjében nem szerepeltek ezek. A korral járó kognitív állapotromlás és a mikrotápanyagok kapcsolatát egyre többen tanulmányozzák világszerte.

A gyümölcsök, valamint az olyan italok, mint a tea, a vörösbor a kakaó és a kávé igen gazdagok polifenolokban. Az étkezési polifenolok egyik legnagyobb alcsoportja a flavonoidok, amelyek fogyasztása bizonyíthatóan csökkenti az időskori demencia (elbutulás) előfordulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.