Hogy mindenki jól járjon...

Vérlázító! A kismama dolgozni akar!

Minekazilyennekgyerek. Miért nem tud mosni-főzni-takarítani és a rabláncát tisztán tartani. Valljuk be, sokan így gondolnak a munkába túl korán visszatérőkre, bár kinek mit jelent a túl korán. Azt azonban nem szabad semmilyen körülmények között elfelejteni, hogy nemcsak karrierista anyukák vannak, olyanok is akadnak, akiknek a megélhetés az elsődleges szempont és ezért térnek vissza a munka világába.

2010.02.17 13:56ma.hu

Persze mi más lenne a cél, mint a megélhetéshez szükséges pénz előteremtése. Ezen túlmenően azonban nem szabad ítélkezni egyetlen olyan nő felett sem, akinek csak úgy teljesedhet ki az élete a gyermek-háztartás-férj háromszögben, hogy a karrier is beköszön. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A két csík


Pozitívat pisilni a terhességi tesztre két dolgot jelenthet: vagy nagyon, vagy egyáltalán nem örülnek az eseménynek. Most vegyük inkább az első változatot. Ha átélte az első öröm euforikus érzését, akkor olyan világi dolgokkal kell szembenéznie a várandósnak, mint a hogyan tovább. Leggyakoribb esetben ez egyet jelent azzal, hogy hogyan és mikor mondja ezt el a munkahelyen.

Legtöbben azt javasolják, hogy ne kotyogják ki az első három hónapban, bármennyire is szuper érzés friss terhesnek lenni. A munkahelyen való bejelentés nem egyszerű, hiszen a mai helyzetben igencsak nehéz elhitetni a főnökkel, hogy ugyanolyanok vagyunk, mint eddig.

A munkaadó részéről nem alaptalanok a félelmek, hiszen egy kismamánál rengeteg dolog felléphet, gondoljunk csak a rosszullétekre, majd a vizsgálatok miatti hiányzásokra. Érdemes ezeket rögtön az elején tisztázni a félreértések elkerülése végett. Időközben nem árt felmérni a terepet, hogy milyen lehetőségei vannak a kismamának: a betegszabadságok, táppénz, GYED és GYES kérdésében a munkahely HR-esét kell megkérdezni, vagy az illetékes szerveket.

Emellett a visszatérésre is gondolni kell, de mindenképpen a baba érdekeit szem előtt tartva. A bejelentést követően nem árt közölni  a munkaadóval, hogy mennyi ideig szeretne távol maradni a leendő anyuka, és hogyan tervezi a visszatérést. A többi a munkáltatón múlik.

Ne hátráljunk meg

A várandósság egy állapot és nem betegség. Mégis sok helyen másként kezdenek foglalkozni a kismamákkal: vagy hímestojásként bánnak vele, vagy mint egy lábtörlővel, hogy esze ágában sem legyen oda visszamenni szülés után. Meg kell találni az arany középutat, úgy kell alakítani, hogy a munkaadó és a várandós is a lehető legjobban jöjjenek ki a helyzetből.

A kismamát megillető jogok közül néhány: a munkaadó köteles a stresszmentes és biztonságos munkahelyet megtermeteni, akár a munkaidő csökkentésével- bércsökkenés nélkül. A várandóst megillet egy maximum 120 napnyi veszélyeztetett terhességi szabadság is a munkahelyi körülmények figyelembe vételével- pl. ha valaki létrán dolgozik, akkor egyértelmű az áthelyezés vagy betegszabadság kivétele. Ide jönnek még azok a fránya orvosi vizsgálatok is, amelyeket általában csak munkaidőben végeznek el- itt 16 órányi szabadság adható havonta a terhesnek a munkabér változása nélkül.

A kismama az egész terhesség ideje alatt felmondási védelem alatt áll (a bejelentést követően), a szülést követő három hónapban és a lurkó gondozására fordított fizetés nélküli szabadság alatt is. Ha ezeket nem veszi igénybe, de a munkát kénytelen választani a gyermeknevelés helyett és emellett gyest is kap (ez lerövidült 2 évre a korábbi 3 helyett)- akkor sem bocsátható el a gyermek 3 éves koráig.

Mit válasszunk?


Minden esetben a kismamának kell eldöntenie, hogy mit szeretne a baba születése után. Persze azért ne friss gátmetszéssel vagy császármetszés-sebbel rohanjon vissza dolgozni, de pár hónap elteltével ha jólesik és a pelenkára valót is ő maga szeretné előteremteni, akkor szívünk joga visszaállni a gépsor mellé. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy mi a jó a babának, illetve a mamának is: akár a családtagokat is be lehet vonni a gyermekfelügyeletbe. Sok helyen csökkentett munkaidővel térnek vissza a munka világába a nők, így egyensúlyozva a családi kötelezettségek és a munkahely között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.