Nem mindenki lehet esőember

Egyfajta elit: vitát váltott ki az autizmus újonnan javasolt besorolása az Egyesült Államokban

Az autizmus világában az Asperger-szindrómával diagnosztizáltakat egyfajta "elit" csoportnak tekintik, mert náluk a kommunikációs nehézségek mellett különleges tanulási készségek lehetnek jelen, amelyek ellensúlyozzák "furcsaságukat".

2010.02.12 11:02MTI

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság a héten jelentette be, hogy a mentális kórképek, köztük az autizmus meghatározásának módosítását javasolja. Az Aspergerrel élők egy része és szüleik nem értenek egyet azzal, hogy az újonnan ajánlott diagnosztikai útmutatóban nem szerepelne önálló diagnózisként az autizmuson belül az Asperger-szindróma.

Ehelyett az autizmus minden formáját az "autizmus spektrum zavar" megjelöléssel illetnék. A szülők egy másik hányada azonban támogatja a változásokat, mert szerintük ezáltal megszűnne az autizmus különféle formái körül jelenleg fennálló diagnosztikai bizonytalanság.

A változtatás ellenzői azzal érvelnek, hogy az enyhe tüneteket mutató Aspergereseket megbélyegezné, ha az autizmus diagnózisát kapnák.

Az új besorolás hátterében az áll, hogy az autizmus spektrum jellegű zavar, amelynek egészen enyhe, de igen súlyos tünetei is lehetnek. A szakemberek érvelése szerint az átmenet folyamatos a spektrum szélső pontjai között, minden kategorizálás mesterséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.