A szingli élet nem használ...

A házas férfiak tovább élnek!

Egy új tanulmány szerint a magányos életnek megvan a maga bája és szabadsága - de az ára is: a sohasem házasodó felnőttek rövidebb ideig élhetnek, mint házas embertársaik - állapították meg a California Egyetem kutatói Los Angeles-ben.

2010.07.02 16:30drpandymaria.hu

Egy új tanulmány szerint a magányos életnek megvan a maga bája és szabadsága - de az ára is: a sohasem házasodó felnőttek rövidebb ideig élhetnek, mint házas embertársaik. "A szingli élet nem használ az egészségnek és az élethossznak" - állapították meg a California Egyetem kutatói Los Angeles-ben.

A munkacsoport átnézte az USA 1997-es Országos Halálozási Indexét és az 1989-es Országos Egészségfelmérés adatait. 1989-ben a megkérdezett emberek több mint fele házas volt; kb. 10 százalék volt özvegy; 12 százalék elvált; 3 százalék külön élt; 5 százalék élettársi kapcsolatban volt; és 20 százalék sohasem házasodott.

A házasokkal összehasonlítva a sohasem házasodók 58 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el a nyolc évig tartó vizsgálat végére. Az özvegyek halálozása közel 40 százalékkal haladta meg a házasokét, míg az elvált emberek vagy különélők 27 százalékos extra halálozással bírnak. Az UCLA kutatói, akik tanulmányukat a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikálták, nem találták meg a túlélést befolyásoló okokat és hatásokat.

Más kutatók szerint a probléma azonban a tyúk és a tojás kérdésére hasonlít. "Az egyedüllét vezet a rosszabb egészséghez, vagy azért maradtak szinglik, mert rossz volt az egészségük?" - tette fel a költői kérdést Patrick Markey, a Pennsylvania-i Villanova Egyetem pszichológusa. Ő és felesége, Charlotte Markey, aki New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatója, szintén a házasság egészségre kifejtett hatásait tanulmányozza.

"Az biztos, hogy a házasság -legalábbis a férfiak számára - nagy előnnyel jár" - mondta a szakember. Feleségével együtt 2,200 felnőttet vizsgáltak, akik a New Jersey-i Családi Egészség Felmérés részvevői voltak, és megállapították, hogy a házassággal egészségesebb szokások járnak, például a házasok rendszeresen látogatják orvosukat ellenőrzés céljából.

"A házasság a férfiaknak előnyösebb, mint a nőknek" - idézte Markey a Sex Roles újság 2005-ös számában publikált tanulmányuk eredményeit. A házas és az egyedülálló nők egyaránt próbálnak egészségesen élni, állapították meg akkor a kutatók. "Úgy vélem, hogy a házasságban élő nők odafigyelnek házastársuk az egészséges életvitelére" - mondta Markey. Hogy a szingli nők miért maradnak egészségesek házasság nélkül? "Az egyedülálló nők jó szociális hálózatban élnek. Van kitől segítséget kérniük" - magyarázta Markey.

Egy másik kutató, Howard S. Friedman, a Riverside-i California Egyetem pszichológus professzora szerint a szingli létnek nem szükségszerű velejárója a rövidebb élet.

"Véleményünk szerint a szingliknek nem nagyobb a kockázata az idő előtti halálozásra"
- idézett egy hosszú lefutású tanulmányt, amely az egészség és élethossz kérdéseivel foglalkozott. "Más kutatókkal egyetértésben állítjuk, hogy a nős férfiak hosszabb ideig élnek, amelynek az oka, hogy kisebb a kockázatuk az idő előtti halálozásra, mint az elvált embereknek, de ez nem pusztán a házasság védő hatásával magyarázható."

"Úgy látszik, hogy néhány férfinak nagyobb a kockázata, hogy házassága és egészsége elromlik, és a rossz a házasság, a különköltözés és a válás stresszesek" - magyarázta Friedmanm, akinek kutatási eredményei szerint a hosszú életet befolyásoló tényező közé tartozik a gyermekkori személyiség, különösen a lelkiismeretesség és a szülők válása gyermekkorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.