Állítson fel fontossági sorrendet!

Hogy lelje meg az egyensúlyt a munka és a család között?

A legtöbb ember életében a család és a munka a két legfontosabb dolog, de úgy tűnik, ezek valahogy sohasem találnak közös nyelvet.

2010.01.31 19:22topshop.hu

A család és a munka közötti egyensúly megteremtése soha véget nem érő történet, mivel az otthoni és a munkahelyi követelmények általában egyre nőnek, idő viszont egyre kevesebb van.

Mindkét területen csak egyetlen kulcsa van a sikernek: állítson fel fontossági sorrendet. Készítsen egy következetes tervet, és meglátja, otthon és a munkahelyén is sikeresebb lesz...

1. lépés: Határozza meg, mi a siker

Ha sikeres szeretne lenni, először is határozza meg, mit jelent Önnek a siker. Ha családja van, írja össze, mi a fontos a családjának, és Ön ehhez hogyan tud hozzájárulni. Ezután írja le, mi az, ami Önnek személy szerint fontos: otthon és a munkában.

2. lépés: Állítson fel fontossági sorrendet

Határozza el, hogy a sikere legfontosabb alkotóelemei számára mindig lesz ideje. A napjait olyan feladatokkal töltse ki, amelyek hozzájárulnak az otthoni és a munkahelyi sikerek eléréséhez.

3. lépés: Ossza be a munkaidejét

Sohase vigyen haza munkát, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy tovább kell bent maradnia a munkahelyén. Határozza meg, mennyi időt szán a munkájára, és ehhez ragaszkodjon. Ha hazaért, kapcsolja ki a telefonját és a számítógépet. Ha ügyeletet kell vállalnia, csak akkor tegye ezt, ha feltétlenül szükséges.

4. lépés: Szánjon időt a családjára és saját magára

Tervezze úgy az idejét, hogy akkor jusson ideje a családjára, amikor a legnagyobb szükségük van Önre. Töltsön el egy kis időt a gyerekeivel, mielőtt lefekszenek aludni, és a párjával, mielőtt elalszanak.

Ha van rá mód, vonja be a családját a saját tevékenységeibe, de ha ez nem lehetséges, inkább mondjon le egy-egy kevésbé fontos hobbijáról.

5. lépés: Készítsen pénzügyi tervet

Írja össze, mik a rövid-és hosszútávú pénzügyi elvárásai, és készítsen egy olyan pénzügyi tervet, amely alkalmazkodik a jelenlegi igényeihez. Ügyeljen azonban arra, hogy a terve ne rugaszkodjon el a valóságtól, mérhető és értékelhető legyen.

Vegye bele a családja és a saját egyéni igényeit, mint például új autó a család számára, vagy egy tanfolyam, amely segíti Önt a munkájában.

6. lépés: Kommunikáljon a családjával és a főnökével

Pontosan magyarázza el a családjának, milyen követelményeknek kell megfelelnie a munkahelyén.

Meg kell érteniük, például, miért nem ér haza időben, de ne felejtse el ezt időben közölni velük. Hasonlóképpen folytasson minőségi párbeszédet a feletteseivel, ha szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.