Kisebb lenne a káros anyagok kibocsátása

A zöldterületek is hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez?

Egy amerikai kutatás megcáfolta azt a nézetet, miszerint a városi zöldterületek segítenek az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésében, sőt kimutatta, hogy kisebb lenne a káros anyagok kibocsátása a parkok nélkül.

2010.01.24 09:11MTI

A gyepek fotoszintézissel tisztítják a levegőt, segítik kivonni és szerves szénként eltárolni a földben a szén-dioxidot. Viszont a gyepek dúsítására alkalmazott különféle trágyák, a fűnyírás, a lehullott levelek porszívózása és más gyepkarbantartó technikák káros hatása négyszerese a parkok füves területei által tárolt szén nagyságának - mutatta a Kaliforniai Egyetem szakemberei által közzétett tanulmány.

Ezen gázok között van a nitrogén-oxid, amely például a gyeptrágyázás nyomán szabadul fel, és a globális felmelegedés egyik legfontosabb előidézőjének tartott szén-dioxidnál háromszázszor erősebb üvegházhatású gáz -
olvasható a ScinceDaily tudományos hírportálon.

"A gyepek csodálatosak - tetszetősek, zöldek, egészségesek - és rengeteg szerves szént fotoszintetizálnak. Ám széntároló képességüket felülmúlja a (karbantartásukhoz szükséges) üzemanyag-felhasználás"
- hangoztatta Amy Townsend-Small környezetkutató, a tanulmány egyik szerzője. "Szükségünk van az ilyen típusú gázkibocsátás mérésére is, hogy segítsük a globális felmelegedés csökkentését. A jelenlegi trend ugyanis az, hogy mérjük a szénelnyelést, és feledkezzünk meg a kibocsátásról" - magyarázta.


A gyepesítés egyre növekvő mértékben terjed városi környezetben, az Egyesült Államokban a földterület 1,9 százalékát teszi ki, és a legtöbbet locsolt területek közé tartozik. Townsend-Small és kollégája, Claudia Czimczik a kaliforniai Irvine közelében fekvő négy parkot vizsgálta, ahol természetes füves térségek és sportoláshoz - futballhoz, baseballhoz - kialakított gyepek vannak.

A kutatók a gyepekből vett földminták széntároló kapacitását és az ottani levegő nitrogén-oxid kibocsátását mérték, továbbá megbecsülték a parképítők- és gondozók által a gyep kialakításához és karbantartásához, a locsoláshoz felhasznált üzemanyag, trágya szén-dioxid-kibocsátását. Kimutatták, hogy a gyepek nitrogén-oxid-kibocsátása hasonló a mezőgazdasági területekéhez, amelyek globálisan a legnagyobb nitrogén-oxid-kibocsátók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.