A legújabb tudományos eredmények is megerősítik
Lehetséges: vérnyomáscsökkentés, súlycsökkentés - zöldséglével!
A rendszeres, bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek - az ősi tapasztalatot a legújabb tudományos eredmények is megerősítik.
2010.06.23 10:38MTIKét, erre vonatkozó vizsgálatot ismertettek Avignonban, az International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables előadás sorozatán. Őseink valaha főleg az összegyűjtött növények, gyümölcsök elfogyasztásával tartották magukat életben, és csak néha sikerült a vadászat végén húshoz is jutniuk.
Táplálkozásunk mára erősen átalakult, de a kutatók most is hangsúlyozzák: helyes, ha naponta minden étkezéskor eszünk valamilyen zöldségfélét, gyümölcsöt. Noha az volna az egészséges, ha napközben négyszer-ötször, természetes formájában ennénk paradicsomot vagy káposztát, ezt mostanság nehéz megoldani.
Egyszerűbb volna, ha ezeknek a zöldségeknek a levéből kortyolhatnánk időnként egy-két pohárral. A múlt század harmincas éveiben az amerikai W. G. Peacock kidolgozta ennek technikáját.
Az általa, nyolc zöldségből kipréselt folyadék 87 százaléka paradicsomból származott, a többi cékla, zeller, sárgarépa, fejes saláta, petrezselyem, vizitorma és spenót leve volt. Itala hamar nagy sikert aratott, és különféle módosításokkal, néhol gyümölcsök hozzáadásával világszerte elterjedt. Carl Keen táplálkozáskutató és munkatársai 90, egészséges önkéntest toboroztak vizsgálatuk céljára.
A megfigyelés 12 hétig tartott. A 40-65 éves résztvevők egyik, véletlenszerűen kiválasztott csoportja kosztjához naponta legalább két pohárral ivott a zöldségléből is, a másik csoport tagjai azonban csak a megszokott módon étkeztek. A mérések szerint a zöldséglével is ellátott csoportban lévők valamennyien elérték az optimális zöldségfogyasztás szintjét, míg azoknál, akiknek ugyan tanácsolták a rendszeres zöldségevést, de nem kaptak zöldségitalt, csak hét százalékban lehetett ezt igazolni. A zöldségek kinyomott leve mérhetően csökkentette az emelkedett vérnyomást is.
Az amerikai Baylor College of Medicine munkatársai egy másik tanulmányban olyanokat vizsgáltak, akik anyagcsere-tünetcsoportban szenvedtek, amelynek részeleme az elhízás is. Negyedév alatt a zöldséglét ivóknak átlagosan két kiló túlsúlyt sikerült leadniuk, míg a közönséges, kalóriaszegény diétán lévők legfeljebb fél kilóval lettek könnyebbek.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 12:07 Hankó Balázs: Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program összesen 340 milliárd forintos pályázatai
- 11:24 Három 18. századi orgona szólal meg egy májusi koncerten a Pannonhalmi Főapátságban
- 10:54 Meteorológia: az idei volt a nyolcadik legenyhébb április
- 10:11 New Yorkban a Mozgókép Múzeumában ünnepelték a Magyar Film Napját
- 9:48 Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén
- 9:10 Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség több szervezettel
- 8:44 MNB: ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06