Az izomból is eredhet jelzés az idegsejt felé

Amikor a sejtek visszabeszélnek

A Georgia Egészségügyi Főiskola kutatói nemrég felfedezték, hogy az idegsejtek és a velük kapcsolatban álló sejtek között az eddigi vélekedéssel szemben nem egy, hanem kétirányú kommunikáció zajlik.

2008.02.20 19:59medipress.hu

Dr. Lin Mei munkatársaival állatmodell felhasználásával a világon először tudta bizonyítani, hogy amennyiben az izomsejt nem termeli a béta-katenin fehérjét, akkor az izomsejttel kapcsolatban álló idegsejt sem tud megfelelő módon kifejlődni és működni. „Korábban azt hittük, hogy az ingerület főleg az idegsejt felől halad a célsejtek felé. Most azonban egyértelmű bizonyítékát találtuk annak, hogy az izomból is eredhet jelzés az idegsejt felé. 

Ez tulajdonképpen az első genetikai alapokon nyugvó bizonyíték arra, hogy az izom valamilyen zavara az azt ellátó idegsejt működési zavarához vezet
.” – fejtette ki Dr. Mei. 

A kutatók olyan egereket tenyésztettek, melyek a béta-katenin fehérjét kódoló gén kiütése miatt nem voltak képesek ezt a fehérjét termelni. A fehérje hiányában azt tapasztalták, hogy az idegsejt és az izomsejt közötti kapcsolat (motoros véglemez) nem tudott megfelelő módon kifejlődni, valamint károsodott az ingerületátvivő anyagok kibocsátása is. 

Az egerek az átlagosnál hamarabb pusztultak el. „Érdekes módon ha a béta-katenint kódoló gént az idegsejtben tettük működésképtelenné, az nem befolyásolta annak fejlődését és funkcióját. Elméletileg már régóta ismert a retrográd hipotézis – az a feltételezés, hogy a célsejt visszahat az idegsejtre – és most sikerült ehhez egy genetikai bizonyítékot is szolgáltatni. Gyakorlati szempontból szintén érdekes a felfedezésünk, mivel a mozgató idegsejtek túlélésének és differenciálódásának zavarai izomsorvadással járó betegségekhez vezetnek.” – magyarázta Dr. Mei. 

Úgy véljük, hogy a mozgató idegsejtekben működik egy visszafelé áramló jelzés, melyet vagy a béta-katenin szabályoz, vagy az végez. Ha az izomból hiányzik a béta-katenin, akkor a jelzés elmaradása miatt az idegsejt is károsodik.” – tette hozzá a kutató. 

A visszafelé áramló jelzés alaposabb megismerése céljából a kutatók a béta-katenint nem termelő és a fehérjét termelő egyedekben vizsgálja a többi gén által termelt fehérjék mennyiségét és vizsgálják a különbségeket. A béta-katenin többek között a sejtek együtt tartását, valamint a Wnt jelátviteli úton keresztül létrejövő fehérjetermelés szabályozását végzi, mely utóbbi igen fontos a sejtek fejlődése szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.