Különös új felfedezés...

Fújd le a sejtet és fuss?

Elektrospray segítségével gyártott vízcseppek hatására a sejtek permeábilissé válnak a külső DNS-ek számára.

2008.01.24 13:13medipress.hu

A genetikailag módosított termékek mára már nélkülözhetetlenné váltak. Például genetikailag módosított baktériumok termelik a humán inzulint. A jövőben a génterápia segítségével egy beteg szervezet sejtjeibe juttathatunk géneket, hogy azok kompenzálhassák a test rendellenes működését.

Ahhoz, hogy ez működjön, idegen (vagy szintetikus) DNS-t kell bejuttatni a fogadó sejtekbe, ez viszont nem egy egyszerű feladat. Japán kutatók mára kifejlesztettek egy módszert, mely valódi alternatívája lehet a hagyományos eljárásoknak. Ahogy az az Angewandte Chemie című lapban megjelent, a sejteket elektrospray segítségével előállított és felgyorsított vízcseppekkel „bombázzák”.

Számos módja van a DNS-t a fogadó sejtekbe való átvitelnek. A legegyszerűbb esetben az idegen DNS áterőlteti magát a sejtmembránon, amelyet elektromos árammal vagy például UV lézerrel porózussá változtattak. A vírusok és a liposzómák genetikai szállítóeszközök is lehetnek, és a genetikai anyagot „részecske pisztollyal” is be lehet oltani vagy lőni a sejtbe. Ezen eljárások hátránya, hogy súlyosan károsítják a törékeny sejteket, vagy épp túl költségesek és bonyolultak.

A Takafumi Sakai által vezetett kutatócsoport a Saitama Egyetemen, Kazuto Ikemoto közreműködésével (Mitsubishi Gas Chemical Company) kifejlesztett egy olyan módszert, amely alternatívát nyújthat: apró, elektromos töltetű vízcseppekkel „bombázzák” a sejteket.

A cseppek apró lukakat vájnak a sejtmembránban, amelyen keresztül a külső DNS molekulák bejuthatnak. Egy perc elteltével a lukak bezárulnak és még a legkényesebb sejtek is sértetlenül túlélik a beavatkozást. Ez a módszer az elektrospray technikán alapul, amelyet eddig is sikerrel alkalmaztak, főként a tömegspektrometriában. Az eljárás során egy igen vékony fém kapilláris hegyét magas feszültég alá helyezik.

Egy elektromosan magasan töltött vízcsepp elhagyja a kapillárist és számos mikro- és makroszkópikus cseppé bomlik. Ezeket a töltéssel rendelkező mikrocseppeket elektromos térben erősen felgyorsítják – a sejtkultúrát tartalmazó csésze irányába.

Az új módszer előnye: a sejttípusok széles választéka esetében alkalmazható – emlős sejtek, baktériumok és élő szövetek esetében is, ahogy azt madárembriókon bemutatták. Nincs szükség citotoxikus sejtkárosító vegyszerekre; csupán tiszta víz vagy a sejtek által jól tolerált sóstartalmú oldat kell. Egy egész csészényi sejtkultúrát lehet apránként „lesprézni”, vagy egy szövet bizonyos pontját is meg lehet célozni. A szükséges felszerelés egyszerű, olcsó és hordozható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.