Nem létezik egészséges kövérség

A túlsúlyosság mindenképp károsítja a szervezetet

A túlsúlyos férfiak mindenféleképpen magasabb kardiovaszkuláris kockázatnak vannak kitéve, mint normál súlyú társaik. Ez a felfedezés ellentétben áll a korábbi hiedelemmel, miszerint létezik "egészséges elhízás".

2010.01.06 13:40medipress.hu

Dr. Johan Arnlov, az Uppsalai Egyetem docense és munkatársai a Circulation c. szaklap online kiadásában jelentették meg cikküket egy Svédországban végzett kutatásról. 1800, 50 év feletti svéd férfit követtek kardiovaszkuláris történések (szívroham, stroke) szempontjából, mégpedig példátlanul hosszú időn át: 30 évig.

Az elhízás mellett az ún. metabolikus szindróma meglétét is vizsgálták, ami bizonyos kardiovaszkuláris rizikófaktorok (magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas triglicerid-szint, alacsony HDL („jó”) koleszterin szint és nagyobb derékbőség) közül egyszerre három jelenlétét jelenti. Korábbi kutatások során azoknál a férfiaknál, akiknél nem állt fenn a metabolikus szindróma, nem találtak magasabb kardiovaszkuláris kockázatot, ami miatt felmerült az „egészséges elhízás” fogalma. Arnlov és munkatársai szerint azonban elődeik nem követték elég hosszú ideig a résztvevőket.

A BMI (testtömeg-index) alapján normál súlyú (BMI <25) férfiak között 63%-kal magasabb volt a kardiovaszkuláris rizikója azoknak, akiknél kimutatható volt a metabolikus szindróma. Túlsúlyosaknál (BMI 25-30) 52%-kal volt magasabb a kockázat azoknál, akiknek nem volt metabolikus szindrómájuk, és 74%-kal azoknál, akiknek volt. Az elhízott személyeknél (BMI>30) ugyanezek az arányok 95, illetve 155%-ot mutattak.

Barry Franklin, a William Beaumont Hospital kardiovaszkuláris rehabilitációs laborjának vezetője így kommentálta az eredményeket: „Mindez a legkevésbé sem meglepő, és a legfontosabb üzenete az, hogy a túlsúlyosak metabolikus szindróma nélkül is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.” A kutatás hiányosságaként említette azonban, hogy nem vizsgált egyéb faktorokat, mint például a dohányzás és a testmozgás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.