A gyermeki elhízás kockázatot jelent a szülőkben

Az elhízott gyermekek szülei hamarabb halnak

Egy új kutatás szerint a gyermeki elhízás kockázatot jelentett a szülőkben bekövetkező kardiovaszkuláris eredetű halálok szempontjából.

2010.01.05 17:39medipress.hu

Korábban számos kutatás leírta, hogy az elhízás kockázati tényezőnek bizonyult a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint egyes ráktípusok szempontjából. Egyes tanulmányok viszont a soványság, és egyes egészségi állapotok, például a légzőrendszeri betegségek és a tüdőrák okozta halálozás között talált kapcsolatot – azonban ezt más kutatók megkérdőjelezik.

A túlsúly és az alacsony testsúly leírására a testtömeg index (BMI) az általánosan elfogadott számszerű jellemzés. A nagy-britanniai Bristol Egyetem és a svédországi Karolinska Intézet munkatársai egymillió szülőpárt és gyermekeiket tanulmányozták, hogy a gyermekek BMI-je (testtömeg-indexe) segítségével megbecsülhető-e a szülők várható haláloka.

A BMJ című újság december 23-i számában megjelent tanulmányban kutatók leírták, hogy az elhízott gyermekek szülei nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, illetve egyes ráktípusban. Azonban nem találtak összefüggést az alacsony gyermeki súly, valamint a légzőrendszeri betegségek és a tüdőrák között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.