Depisek leszünk a felmelegedéstől?

Kihathat mindenki lelkiállapotára a klímaváltozás

Szakértők szerint a klímaváltozás globálisan árthat az emberek lelkiállapotának.

2009.12.14 18:58medipress.hu

Dr. Lisa Page és Dr. Louise Howard a londoni King’s College Pszichiátriai Intézet professzorai szerint a későbbiekben a klímaváltozás következményei a komoly lelki betegségek kialakulásában is éreztetni fogják hatásukat, így lehetséges, hogy világszerte növekedni fognak a mentális rendellenességek. Kettejük tanulmánya rámutatott arra, hogy a klímaváltozás okozta természeti katasztrófáknak nagyon ártalmas pszichiátriai következményei vannak, úgy mint a poszt-traumás stressz, súlyos depresszió.

A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy a globális felmelegedés hatására a mentális betegségekkel küszködő emberek sokkal sebezhetőbbek a hőséggel kapcsolatos halálozásokra. Más rizikófaktorok is szerepet játszanak, beleértve a pszichotróp gyógyszerek szedését, a légzési valamint szív- és érrendszeri panaszokat melyek nagyon gyakoriak a súlyos lelki betegek esetében.

A tanulmány említést tesz arról is, hogy a fertőző betegségek előfordulásának növekedése lélektani szenvedést, szorongást és traumatikus stresszt eredményez, már ha valóban kitörnek a megjósolt fertőző járványok. A tanulmány a Psychological Medicine honlapján jelent meg, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Koppenhágában megrendezett klímaváltozásról szóló konferencián szükséges lenne megvitatni a klímaváltozás okozta elme-egészségügyi változások hatásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.