Megjósolható az elhízottak diétára adott válasza

A genetikailag kódolt elhízás ellen nem tehetünk semmit?

A magasabb testzsírszázalék és ezáltal a gyulladásos anyagok magasabb vérszintje gátolja a fogyást - derült ki a spanyolországi Navarrai Egyetem kutatóinak legújabb vizsgálatából.

2009.12.07 18:09medipress.hu

Estíbaliz Goyenechea Soto gyógyszerész kutató és munkatársai annak jártak utána, mennyire játszik szerepet a genetika az elhízott betegek fogyásában és befolyásolható-e az elért kisebb testsúly hosszabb távon történő fenntartása. Egyes túlsúlyos és elhízott embereknél olyan génváltozatok és –mutációk vannak jelen, amelyek nehezebbé teszik a fogyást és hatásukra a leadott kilók hat hónap-egy év elteltével könnyebben jönnek vissza. Ugyanez látható azoknál, akiknek vérében magasabb a gyulladásos anyagok szintje.

A genetikai tényezők a rossz táplálkozási szokásokkal és a fizikai inaktivitással együtt hajlamosítanak az elhízásra, annak minden szövődményével (cukorbetegség, magas vérnyomás és a többi) együtt. A kutatók olyan genetikai- és biomarkereket írtak le, amelyek segítségével megjósolható a páciensek diétára adott válasza, így a jövőben az orvosok egy egyszerű vérvizsgálat segítségével személyre szabott étrendet írhatnak elő betegeiknek. A vizsgálatban 180 túlsúlyos és elhízott ember vett részt, akik 8 héten át követtek egy kalóriaszegény étrendet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.