Ne szívd, mert szívni fogsz!

Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

2009.12.03 18:59MTI

Kis létszámú, 252 fős vizsgálatukban a Penn State College munkatársai úgy találták, hogy akár 75-szörös különbség is lehet a dohányosok vérében a nikotin egyik bomlástermékéből. A kotinin nevű származék koncentrációját olyan embereknél vizsgálták, akik egyébként egyaránt napi húsz szál cigarettát szívtak el.

Az egészségre veszélyes anyagból a legmagasabb szintet azoknál mérték, akik a felkelés utáni fél órában, éhgyomorra gyújtottak rá az első cigarettára.

A BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk) ismertetése szerint a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a leszokást segítő programokban érdemes különös figyelmet fordítani ezekre a nagy rákkockázattal élő, erősen nikotinfüggő emberekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.