A tragédiában hárman vesztették életüket

Dohányzás vagy nyílt láng okozhatta a miskolci paneltüzet

A feltételezés szerint dohányzás vagy nyílt láng használata volt a kiváltó oka annak, hogy augusztus 15-én este tűz keletkezett egy panelházban Miskolcon.

2009.09.30 15:23MTI

Ez azonban nem bizonyítható, így a szakemberek azt állapították meg, hogy a tűz keletkezésének oka ismeretlen. Káli Sándor, Miskolc polgármestere (MSZP) szerdai nyilatkozatában közölte: utasítja a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. (MIK Zrt.) vezetését, hogy az általuk kezelt panelházakat lássák el - lakók által használható - tűzriasztó-rendszerrel (lépcsőházi szirénával). A polgármester kitért arra is: javasolja, hogy a tűzoltóság fokozottabban figyelje a jövőbeni panelszigetelési munkák ellenőrzését és szigorítsa annak engedélyezését.

Az augusztus közepén történt eset vizsgálati eredményét a helyi tűzoltóság sajtótájékoztatón ismertette, ahol elmondták: a tűz a Középszer utca 20. szám alatti, VI. emeleti lakásban keletkezett, majd fölfelé terjedt tovább, a rendkívül nagy mennyiségű füst elárasztotta a VII. emeletet és a felsőbb szinteket. A tűz három emberéletet követelt, 12-en megsérültek. A füst elsősorban az épület mellékhelyiségei mögött lévő gépészeti aknákban terjedt tovább, emellett valamennyi kis résen keresztül áramlott, míg a lángok a loggiás szobában jelentkeztek.

A tűz gócpontját, kialakulásának helyét - korábban a VI. emelet 1-es lakásának kisszobáját jelölték meg - az amatőr felvételeknek is köszönhetően sikerült egyértelműen megállapítani, ez pedig a konyha volt - mondta Fintor Gyula őrnagy, a miskolci tűzoltóság ügyeletes tűzvizsgálója.

Csak feltételezik a tűz keletkezésének okát, azaz a dohányzást vagy a nyílt láng használatát, mert a helyiségben minden megsemmisült, a berendezési tárgyak szinte a felismerhetetlenségig összeégtek. A VII. emelet 1-es lakásából az áldozatok a füst miatt nem tudtak kimenekülni - mondta a szakember. Kitért arra is, hogy a VI. emeleti lakás kiérkezésükkor már szinte teljes terjedelmében égett, csaknem ezer Celsius fok volt a hőmérséklet. A tűzoltók a nagy hőség és a hatalmas füst miatt csak lépésről-lépésre tudtak haladni a lépcsőházban.

A tűzoltóság szakemberei húsz tanút hallgattak meg, a rendőrség párhuzamosan harminckilenc szemtanút kérdezett ki az esetről. Meiszner Ferenc őrnagy, a miskolci tűzoltóság szolgálatparancsnoka azt mondta: az első riasztást 21 óra 35 perckor kapták, a második, kiemelt riasztást a helyszínre érve hármas fokozatra emelték. Az oltásban és a mentésben a miskolciaknak kazincbarcikai, tiszaújvárosi és szerencsi tűzoltók segítettek. Kilenc jármű és negyvenkét ember oltotta a tüzet, illetve mentette a felső szinteken rekedt embereket. A tüzet egyébként 37 perc alatt sikerült "körülhatárolni", ami azt jelenti, hogy ekkor már nem terjedt tovább - tette hozzá. Bánky Tamás az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. tudományos igazgatója azt mondta: a hőszigeteléshez használt alapanyagok minősége megfelelő volt, de a kivitelezésnél szabálytalanságokat állapítottak meg. Példaként említette a ragasztó szabálytalan használatát, valamint a vakolatréteg vastagságát.

A villámhárító levezető vezetékét pedig egy rövid szakaszon beépítették az éghető szigetelésbe. A hőszigetelés hibái és a szabálytalanságok hozzájárultak a tűz terjedéséhez - mondta. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy bár a tűzvizsgálat lezárult, a rendőrségi eljárás még tart az ügyben, a személyi felelősség kérdését az tisztázza majd.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az 1974-ben épült panelházban még nem kellett szintenként leválasztani a gépészeti aknában lévő teret, ami szintén segítette a füst terjedését. Emellett a nyári idő miatt nyitva tartott ablakokon is beáramlott a füst. A loggiákon pedig faelemeket és burkolatokat használtak, ami tovább fokozta a tűzveszélyt.

A szakértők szimulációs vizsgálatot is végeztek, ennek az eredménye az volt, hogy ha nincs hőszigetelés az épületen, vélhetően akkor is hasonló károk keletkeztek volna. Miskolc polgármestere a tűzvizsgálati jelentésre úgy reagált, hogy több intézkedést is megfogalmazott: ezen belül a városvezetés - a miskolci tűzoltóság közreműködésével - hamarosan megkezdi a miskolci társasházak környékén szolgáló városőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők tűzvédelmi oktatását.

Káli Sándor emellett arra kéri a város közbiztonsági és katasztrófavédelmi szakembereit, hogy Miskolc nagyobb lakótelepein - önkormányzati támogatással - 2010. január 1-ig hozzák létre az "Önkéntes Tűzoltósági Rendszert". A miskolci tűzoltóságtól pedig azt várja, vizsgálják meg Miskolc toronyházainak hő- és füstelvezető rendszereit és azok állapotáról, a felmerülő hibák kijavításáról és a lehetséges pótlólagos műszaki megoldásokról készítsenek tájékoztatást a város vezetésének.

"A megelőzés érdekében felkérem a társasházi képviselők, lakószövetkezetek, lakóközösségek vezetőit, hogy keressék fel a tűzoltóság szakembereit annak érdekében, hogy egy esetelegesen bekövetkező tűzesetnél melyek azok a legszükségesebb teendők, amit a tűzoltók kiérkezéséig megtehetnek" - tette hozzá.

A miskolci Középszer utcai épületben augusztus 15-én este csaptak fel a lángok, egy nő és két gyermeke vesztette életét. A 13 éves fiú és édesanyja a helyszínen meghalt, a 16 éves lány napokig feküdt a kórházban, de nem tudták megmenteni az életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.