Alvás vagy hajtás? Nem mindegy!

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás?

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás - dúdoljuk magunkban gyakran, még ha nem is vonatkozik ránk, amiről énekelünk. Ha végig gondoljuk, hogyan állunk az alvás-munka-szórakozás hármasával, rá kell jönnünk, hogy a napi nyolc óra munkavégzés (vagy több!) állandó, az alvás és a szórakozás terén viszont lehetnek hiányosságaink.

2009.12.01 10:53ma.hu

Emellett nyakunkon az év végi fáradtság, jön a december, a karácsonyi nyüzsgés. Ne halasszuk az alvást az ünnepek utánra, hiszen még helyt kell állnunk pár hétig a munkahelyünkön!

Ha nappal fáradtabbak, kimerültek vagyunk és problémáink vannak az alvással, ne várjunk, forduljunk mihamarabb orvoshoz. Különösen akkor, ha már az ötödik X-et tapossuk, hiszen ilyenkor gyakoribbak az alvászavar társbetegségei és az alvást szabályozó belső óra zavarai is.

Nyolc óra munka Hogyan próbáljuk a munkánkat és pihenésünket összhangba hozni?


Mindenképpen igyekezzünk egyfajta állandóságot beiktatni: ez a legrendszertelenebb munkákban úgy képzelhető el, hogy figyelünk a napi 4-5-szöri étkezésre, és arra, hogy az étkezések nagyjából ugyanabban az időszakban történjenek. Igyekezzünk rendszeresen mozogni, a mozgás a bioritmus egyik legjobb szabályozója.

Ne sajnáljuk magunktól a kikapcsolódást! Törekedjünk arra, hogy a napi apró örömforrásaink meglegyenek! A lefekvést megelőző fél-egy órában már mindenképpen csak pihentető, kikapcsoló tevékenységet végezzünk! Ha váltott műszakban, éjszaka dolgozunk, és nappal szeretnénk aludni, munka után kerüljük az erős fényt: hazafelé menet viseljünk sötét szemüveget, lefekvéskor pedig nagyon sötétítsük be a szobát.

Végezetül, ha panaszaink nem múlnak el egy hónapon belül, forduljunk orvoshoz! Az orvos számos módon képes segíteni nekünk biológiai óránk, alvás-ébrenlét ritmusunk helyreállításában! Az Európai Unió munkavállalóinak 20 százaléka váltott műszak-szerű, vagy legalábbis nagyon rendszertelen munkát végez, ami annyit jelent, hogy hétről-hétre, vagy akár munkanapról-munkanapra változik az, hogy a nap mely szakában kell dolgoznia.

Haladjunk szép sorrendben, és kezdjük a nyolc óra munkával! A pihenés és a jó alvás hiánya egyértelműen csökkenti a koncentrációnkat, amely a teljesítőképességünk rovására megy, és ez könnyen növelheti a munkahelyünkön eltöltött órák számát. Ma Magyarországon az emberek jelentős része többet dolgozik, mint nyolc óra. Ráadásul ebbe még nem számoltuk bele az otthon házimunkával töltött időt, melynek legfeljebb egy töredékéről mondható el, hogy feltöltődést okozna (bár van, aki számára a főzés kikapcsolódást jelent).

A másik probléma az, hogy egyre ritkább az olyan munkahely, ahol reggel 8-tól délután 4-ig (tehát mindennap a napnak ugyanabban a szakaszában) tart a munkaidő. Pedig a bioritmusunk szempontjából sokkal szerencsésebb volna, ha a hétköznapok munkabeosztása rendszeres, vagyis napról-napra nagyjából ugyanolyan lenne.

Alvásunkat ugyanis egy belső óra szabályozza, amely a rendszertelen életmód miatt könnyen megzavarodhat. A rendszertelen munkavégzés egyik legtöbbet emlegetett formája a váltott műszak, ami alaposan próbára teszi az emberi alkalmazkodó képességet: mire hozzászokunk az éjszakai munkavégzéshez, ismét át kell állnunk a nappalira. Amit ilyenkor is megtehetünk, az az életünk más területein bevezetett rendszer szigorú betartása.

Nyolc óra pihenés

A nyolc óra pihenés alatt általában az alvást értjük, noha ennyit a népesség kisebb hányada alszik: az Egyesült Államokban a felnőttek átlagosan 6,5 órát, az Európai Unióban pedig 7,1 órát alszanak. Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy nekünk is ennyi alvásra van szükségünk: az alvásigény rendkívül egyéni, ráadásul az életkor és az élethelyzetek is befolyásolják.

Egyes embereknek 4 óra alvás is bőven elég, másoknak 40 év felett is szüksége van akár 9-10 órára is, de az átlagos alvásigény mégiscsak valamivel kevesebb, mint 8 óra. Így az alvással eltöltött időt ne számokban mérjük, hanem másnapi frissességünkre figyeljünk: akkor aludtunk igazán jól, ha kipihenten ébredünk. Az alvás mennyiségének vagy minőségének romlása mögött számos testi és lelki betegség állhat, de lehet egyszerűen a rendszertelen életmód következménye, vagy adódhat a belső biológiai óra zavarából.

Érdemes orvoshoz fordulnunk, hiszen a szakember az esetleges háttér-betegségek kezelésén túl az alvásbarát életmód kialakításában is tud tanácsot adni, sőt segíthet a belső óra zavarának helyreállításában is. Ha napközben aktívak, energikusak vagyunk, akkor akármilyen keveset is aludtunk, az valószínűleg elég volt. Ha azonban a nap legnagyobb részében fáradtak, levertek vagyunk, könnyen elalszunk a buszon, vagy a számítógép előtt, nehezebben koncentrálunk, tanulunk, vagy ingerlékenyebbek, idegesek vagyunk, akkor bármennyit is aludtunk, az kevésnek bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.