A skizofrénia aktivizálja az immunrendszert

A skizofréniában szenvedők immunterápiás kezeléssel gyógyíthatóak lesznek?

A svéd Karolinska Institutet orvosi karán tett legújabb felfedzés során a tudósok megfigyelték, hogy azoknak a betegeknek az agyában, akiknél nemrég diagnosztizálták a skizofrénia tüneteit, nagyobb mennyiségben vannak jelen gyulladáskeltő vegyületek.

2009.11.25 18:54Henriett

A felfedezés azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a skizofrénia kezelésében olyan gyógyszerek is alkalmazhatóak lesznek, amelyek az immunrendszerünkre gyakorolnak hatást. A skizofrénia kiváltó okai nagyrészt ismertlenek, ez pedig roppent nehéz feladat elé állítja a betegség gyógyításán fáradozó orvosokat és tusósokat.

Az egyik, a betegség kialakulására vonatkozó elmélet szerint a gyermekkorban elkapott fertőzések emelik a skizofrénia későbbi kialakulásának esélyét, de mindeddig ez a terória sem nyert megerősítést. A nemrég svéd kutatók által bejelentett eredmények nyomán azonban úgy tűnik, ez az elmélet nem is lehet olyan távol a skizofrénia kialakulására magyarázatot adó elgondolások között a valóságtól.

A Karolinska Intézet tudósai a skizofréniás betegeknél ezúttal a korábbi kiutatások során használt vérminták helyett, a betegek gerincfolyadékában elemezték a gyulladáskeltő vegyületeket. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nemrég kialakult skizofréniával küzdő betegek esetében egy bizonyos hírvivő vegyület, az interleukin-1beta a normálisnál nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben – ezt a molekulát gyulladásokra adott válaszreakcióként választja ki az immunrendszerünk.



A vizsgálatokban résztvevő egészséges kontrollcsoport esetében a molekula szintje éppen csak hogy mérhető volt. A kutatást vezető Göran Engberg szerint ez arra utal, hogy a skizofrénia során az agyat védő immunrendszer aktivizálódik. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy a háttérben meghúzódik-e esetleg valamilyen fetőzés, vagy a folyamatot esetleg más mechanizmus indítja el.

A jelenlegi uralkodó nézet szerint a skizofrénia a dopaminrendszer túlműködése miatt alakul ki. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az interleukin-1beta képes olyan módon befolyásolni a dopaminrendszert – legalábbis kísérleti patkányok esetében – amely az emberi skizofrénia tüneteihez hasonló állapotot idéz elő. A svéd kutatók azt remélik, hogy egy nap a skizofréniában szenvedők immunterápiás kezeléssel is gyógyíthatóak lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.